Kobalt Works / Arco Renz

EAST

Het Oosten heeft altijd al een onverklaarbare aantrekkingskracht uitgeoefend op choreograaf en danser Arco Renz. In EAST ondermijnt hij de ogenschijnlijk evidente tegenstellingen tussen West en Oost. Zitten we niet allemaal gevangen in dezelfde stereotiepe denkbeelden? Voor EAST putte Renz uit zijn persoonlijke reiservaringen in Azië en Europa. Dat leidt hier tot een clash tussen het oriëntaalse erfgoed en de westers moderne dans. De bewegingen wekken tegelijkertijd herkenbaarheid en vervreemding op, wat wordt versterkt door hoge snelheid LED-belichting en een live dialoog met twee dj’s.

Bogend op vijftien jaar ervaring in Europees- Aziatische creaties, onderwerpt Arco Renz zijn lichaam aan bewegingen die misschien On-westers lijken maar die toch tot onze artistieke en culturele bagage behoren.

EAST ontvouwt en ondermijnt de bestaande clichés over de verschillen tussen Oost en West. We bevinden ons elders en worden zonder slag of stoot meegevoerd in een beklijvend dialoog van lichtspel, decor en live muziek. 

 

Nagesprek op woensdag 5 oktober

Yolanda van Ede is als antropologe werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, en heeft daarnaast een jarenlange ervaring in theater en dans. In haar onderzoeken focust ze zich op Aziatische culturen en combineert ze haar interesse in dans en performance met zintuigelijke antropologie. Op zoek naar wat kunst en wetenschap voor elkaar kunnen betekenen is ze ook deeltijdstudente aan de Rietveld Academie. Op woensdag 5 oktober zal ze na afloop van de voorstelling EAST in gesprek gaan met choreograaf Arco Renz.

Arco Renz / Kobalt Works

Sinds de oprichting van zijn gezelschap Kobalt Works in 2000 werkt Arco Renz consequent aan een apart artistiek parcours in Europa en Azië, met ruim dertig avondvullende creaties, het transcultureel onderzoeks- en samenwerkingsplatform Monsoon en met talrijke gastproducties en workshops van transdisciplinaire inslag.

Arco Renz ontwikkelde doorheen de jaren een heel eigen benadering en werkmethode voor zijn choreografische praktijk : Abstracte Dramaturgie. In de abstracte dramaturgie die hij hanteert voor zijn intens fysieke choreografieën onderzoekt Arco Renz hoe je emotie kan binnenbrengen in een van oorsprong abstracte expressie. Hij hanteert hiervoor transmediale actoren als licht, geluid en multimediale interfaces.

Het werk en de werkwijze van Arco Renz wordt sterk beïnvloed door de oosterse performancetraditie. Intense contacten met verschillende Aziatische bewegingstradities hebben geleid tot de ontwikkeling van een unieke bewegingstaal. Met zijn voorstellingen wil de choreograaf niet alleen culturele stereotypen en patronen overstijgen, maar biedt hij ook een ‘kosmopolitisch’ perspectief waarbinnen verschillen gerespecteerd worden door zowel deelnemende artiesten als publiek. Hij reflecteert tijdens deze processen ook op iconisch werk uit de eigen danstraditie dat duidelijk beïnvloed werd door de Oosterse expressie (of de interpretatie hiervan).

Choreografie, dans Arco Renz
Scenografie Lawrence Malstaf
Licht Fujimoto 'Kinsei' Takayuki
Muziek Phu Pham Marc Appart
Kostuum Jean-Paul Lespagnard
Medewerker choreografie Nuria Guiu Sagarra
Productie-assisente Linda Sepp
Manager Kobalt Works Ine Vander Elst
Productie Kobalt Works vzw
Coproductie Asian Arts Theatre Gwangju Korea
Met steun van de Vlaamse overheid
Fotografie Jean-Luc Tanghe