Koen De Sutter

Montaigne

Een filosoof op scène zetten, dat lijkt een waagstuk maar het is een kolfje naar de hand van acteur en regisseur Koen De Sutter (o.a. bekend van Al te luide eenzaamheid, thaeter Zuidpool) . Hij heeft al heel lang iets met het werk van Michel de Montaigne, de gerenommeerde Franse filosoof uit de zestiende eeuw. Diens Essays behoren tot de boeiendste teksten uit de filosofische literatuur. 

De lezer van Essays wordt de bevoorrechte getuige van Montaignes niet aflatende pogingen om inzicht te krijgen in zijn eigen bestaan. Zijn motto luidde: “Que sais-je?” Tja wat weet iemand eigenlijk echt zeker? Wanneer Koen De Sutter de meedogenloze zoektocht van Montaigne in het heden plaatst, praat hij over zijn pijn en vreugde, denkt hij na over de grote en de kleine dingen, kijkt hij kritisch naar de machthebbers en zichzelf, maar blijkt hij bovenal te hongeren naar een goed gesprek.

 

In de pers


Montaigne is het zelfportret van een halve filosoof uit de 16e eeuw die naast heel wat nekdotes uit vervloegen tijden terloops ook vele eeuwige wijsheden de zaal in wuift. Zelfs transseksualiteit en euthanasie waaien voorbij. De Standaard ****

Als Montaigne spreekt, echoot de hele Westerse cultuur. Maar onder zijn dikke laag beschaving zit nog altijd een naief kind dat speelt, zich verkleedt, zich verwondert. Meer ontwapenend bestaat vermoedelijk niet. Cutting Edge **** 

Zijn Essais zijn brandend actueel. Laat die uitspreken door Koen De Sutter en je krijgt een staande ovatie. De Morgen ***** 

Theatermaker Koen De Sutter brengt Montaigne tot leven, en hoe! Hij laat horen hoe actueel oude wijsheden kunnen zijn. Theaterkrant **** Lees de hele recensie 

Nederlandse première

In de Brakke Grond

Ook te zien in:

8 maart / Theater aan het Vrijthof Maastricht
21 maart / Leidse Schouwburg
Hele tournee: 
www.koendesuttermontaigne.be

Montaigne in Leiden

Een lezingenreeks door prof. dr. Paul Smith

29 feb / Montaigne in zijn tijd
7 mrt / Montaigne door de eeuwen heen
14 mrt / Montaigne op het toneel

Bekijk het programma

Ik ben wie ik ben. 
Ik heb een boek geschreven. 
De verzameling van mijn ideeën. 
Waarom eigenlijk? 
Voor wie eigenlijk? 
Voor mijn familie. 
Voor mezelf. 
Niet voor u. 
Niet voor u. 
Wel voor u.

Maker Koen De Sutter

Koen De Sutter studeerde in 1990 af aan het Hoger instituut voor dramatische kunst (Studio Herman Teirlinck). Sindsdien speelt en regisseert hij quasi onafgebroken in de Vlaamse theaterhuizen. Zijn eerste regie dateert van 1996 (Onder het Melkwoud bij Theater Zuidpool). Van 2000 tot 2005 was hij artistiek leider bij Theater Zuidpool. Nadien fungeerde hij weerom als free-lance acteur/ regisseur. Typerend voor De Sutter is de aandacht voor het spel, de acteur als centrum van het gebeuren alsook het respect voor de esprit van de schrijver of de oorspronkelijke partituur. Live muziek is in zijn voorstellingen geen zeldzaamheid. Gesteund door zijn uitgebreide dramaturgische kennis durft hij bijwijlen bewerken en vertalen. Ook het zijspoor van de scenografie bewandelt hij met graagte. Laatste regies: Kamer en de Man (Eric De Volder, Toneelgroep Maastricht), Al te luide eenzaamheid (Bohumil Hrabal, Zuidpool) Aleksej (Frank Adam, Het Paleis). Laatste rollen: De Verwondering (Het Toneelhuis) Faust ( Pjeroo Roobjee, Zuidpool), Tartuffe (Molière, NTGent), Onder het Melkwoud. De laatste keer dat hij solo op de planken stond was bij de productie Martens, NTGent.

De Sutter schittert alweer door zijn aandacht voor het detail. Voorbij het tekstuele tekent zich een kwetsbare psychologie af, kleine gesten bouwen een genuanceerd portret op van een man die ziet hoe de wereld steeds meer aan conflicten ten prooi valt.

Recensie Cutting Edge ****

Auteur Alexander Roose

Alexander Roose schreef de tekst van de voorstelling, Montaigne. Voor deze monoloog, gebracht door Koen de Sutter, baseerde hij zich op de Essais, maar ook op het reisverslag en de brieven van Montaigne.

Alexander Roose doctoreerde aan de Gentse universiteit over Montaigne. Zijn boek, La Curiosité de Montaigne, gebaseerd op zijn doctoraat verschijnt in 2015, bij Honoré Champion, in een reeks geleid door Michel Magnien, professor aan Paris III-Sorbonne, de editor van de recentste Pléiade-editie van de Essais. Hij werkte met andere Montaigne-specialisten aan Le Dictionnaire Montaigne (Paris, Honoré Champion, 2004) o.l.v. Philippe Desan, (Chicago University).

Hij doceerde vier jaar lang aan de universiteit van Cambridge, was fellow en Director of Studies in Clare College. Thans is hij docent Frans aan de Universiteit Gent. 

Tekst Alexander Roose
Spel en vorm Koen De Sutter
Licht Bas De Vos
Beeld Sofie Muller
Kostuum Anja Perisic
Muziek Cesar
Assistentie Camille Bourgeus
Spreiding en pers Saskia Liénard
Productie DADANERO