Lies Pauwels / HETPALEIS

Het Hamiltoncomplex

Het Hamiltoncomplex is een voorstelling met dertien meisjes van dertien jaar en een bodybuilder. Maar wie zijn ze, die meisjes van dertien? Soms lijken ze op elkaar, dan weer zijn ze zichzelf. Ze citeren, kopiëren en halen heden en verleden schaamteloos door elkaar. Ze slaan elke vorm van zekerheid onder je voeten vandaan. Niets is wat het lijkt.

 

Het Hamiltoncomplex is een filosofische voorstelling te worden over die momenten in het leven waarop dingen beginnen te kantelen. Maar bepaalt een kantelpunt ook je identiteit? In Het Hamiltoncomplex komen fantasie en realiteit, heden en verleden, gedachten en expressies, kopieergedrag en heldendom samen, soms vloeiend, dan weer brutaal.

Bekijk de trailers

Het repetitieproces:

Voorstellingstrailer:

 

 

Nagesprek

Na de voorstelling op 10 oktober volgt een nagesprek met te gast: ontwikkelingspsycholoog Hans Koot en regisseur Lies Pauwels. Onder leiding van theaterprogrammator Marijn Lems

Achter de schermen

Een paar Amsterdamse tieners bezochten Het Hamiltoncomplex. Herkennen ze zichzelf in de voorstelling? Ze namen een kijkje achter de schermen en ontmoetten de cast. Wat vonden ze ervan?

 

Za 10 okt: Nagesprek met een ontwikkelingspsycholoog

Op zaterdag 10 oktober praten we na met ontwikkelingspsycholoog Hans Koot en regisseur Lies Pauwels. Koot werkt sinds 2002 als hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar verzorgt hij cursussen in de ontwikkelingspsychologie en ontwikkelingspsychopathologie en leidt hij onderzoekers op. Zijn werk gaat over de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Over hoe ze in het gezin, op school en in de vriendengroep omgaan met veranderingen. Over de ontwikkeling van hun persoonlijkheid en de moeite die ze kunnen hebben met hun ouders en hun leeftijdsgenoten, met maatschappelijke grenzen en verantwoordelijkheden. Over lichaamsbeleving, stemmingswisselingen, angsten, depressies en risicogedrag. Hij schreef over zijn werk in meer dan 500 publicaties en adviseert sinds jaar en dag instellingen, gemeenten en ministeries over de inrichting van de hulpverlening. De thematieken in zijn werk zie je op verschillende manieren terug in de voorstelling.

In de pers

In de Vlaamse krant De Standaard verscheen een fotoreportage door Fred Debrock van de meisjes in het repetitieproces.
Bekijk de reportage

"Zeldzaam is het: theater dat niet per se iets wil vertellen, maar alles wat het te zeggen heeft belichaamt." - **** Evelyne Coussens, Theaterkrant

Lees artikel

"Pauwels geeft haar meisjes een podium waarop ze hen laat zijn wie ze zijn: wreed, onzeker, mooi, maar - vooral - zichzelf." **** Vincent Kouters, Volkskrant

Lees artikel

Ook te zien in:

Den Haag (Theater aan het Spui, Vr 25 sep)

Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg, Wo 7 okt)

 

Bewaar je kaartje!

Op vertoon van je kaartje voor Het Hamiltoncomplex in de Brakke Grond krijg je €5 korting op de voorstelling ZOO doen ze de dingen (6+) van HETPALEIS, op woensdag 7 oktober om 16u00 in Stadsschouwburg Amsterdam. Je kunt ook alvast online reserveren met de code 'brakkegrond'  en de kaartjes aan de kassa afhalen. 

Lees meer en koop kaarten

Regisseur Lies Pauwels

Regisseur Lies Pauwels was lange tijd verbonden aan Victoria, de voorloper van het Gentse kunstencentrum Campo. In haar toenmalige werk stond de outsider centraal: personages met een hoek af die aan de randen van de maatschappij staan. In Nederland is ze het meest bekend om haar rol in de Dood Paard-voorstelling Freetown, waarvoor ze een verdiende Colombina (de Nederlandse toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijrol) won. De laatste jaren speelde ze enkele monologen die Herman Brusselmans, Rob de Graaf en Josse De Pauw voor haar schreven.

Concept en regie Lies Pauwels
Spel Anne Coopman, Luna De Boos, Bruce Eelen, Zita Fransen, Lies Genné, Robine Goedheid, Liesbeth Houtain, Julia Krekels, Aline Moponami, Ans Schoepen, Emma Van Broeckhoven, Mona Van den Bossche, Lisa Van den Houte, Stefan Gota
Scenografie Chloe Lamford
Kostuumontwerp Johanna Trudzinski
Choreografie Lisi Esteras
Regiassistentie Diede Blok
Lichtontwerp Barbara De Wit
Dramaturgie Hanneke Reiziger