Live in de living

Urban nomads, wereldreizigers en huismussen: Vanavond mag je ongegeneerd binnenkijken en doen alsof je thuis bent. Onze huiskunstenaars trakteren je op het beste wat de Brakke Grond te bieden heeft. Theatermakers, kunstenaars, radiomakers en muzikanten openen deuren die normaal gesloten blijven en laten zien hoe anderen dat doen: zich thuis voelen.

Heimweh

Onze theatermakers verwelkomen je in de living (woonkamer in het Vlaams). Ze hosten een talkshow waar ze ingaan op actuele vraagstukken over wonen en het moderne leven. Zo vragen ze zich af of alle reislustige hipsters hechtingsproblemen hebben, waarom we zo graag binnenkijken bij andere mensen en fantaseren over onze ideale toekomstige woning.


Wanderlust

Ervoor en erna kun je je Wanderlust botvieren. Workshops en optredens brengen je naar bijzondere plekken in de Brakke Grond waar je normaal niet komt, zoals de kleedkamers of het dak. Ga van radiodocumentaire naar openluchtconcert, en van een workshop ‘kunst boven de bank’ naar de thee-sommelier.

 

Programma

Download het programma in pdf. 

We Are Public

Live in de living is onderdeel van de We Are Public selectie. Pashouders kunnen telefonisch reserveren via 020-6229014.

10 pogingen om thuis te komen

Annelies Van Hullebusch, Suze Milius, Katharina Smets en Pieter Hoexum onderzoeken het thuisgevoel en doen samen met het publiek 10 pogingen om thuis te komen. Van Japans bloemschikken tot een BILLY-kast in elkaar zetten.

 

19:30 – 20:30 en 21:00 – 22:00.

How to be a good gentrifier

Hoe doe je dat, een goede gentrifier zijn? Tracy Metz bespreekt en verzamelt met radiomaker Maartje Duin, onderzoeker Cody Hochstenbach en het publiek tips hoe je dit kunt aanpakken.

Cody Hochstenbach doet een postdoc aan de UvA in Urban Geography en promoveerde op gentrification en ongelijkheid. Radiomaker Maartje Duin onderzocht als nieuwkomer in de buurt in de radiodocumentaire De moord-en-brand buurt de frictie tussen oude en nieuwe bewoners, ‘de yuppen’, in de Spaarndammerbuurt. Tracy Metz is journalist en auteur over urban issues en directeur van het John Adams Institute. 

 

19:05 – 19:45.

 

Foto: Tracy Metz door Daniel Cohen

Beluister De moord-en-brand-buurt van Maartje Duin hier.

Huiskamerconcert

Geen artiest die zo thuiskomt in de Brakke Grond als Bert Dockx. De Vlaming stond hier de afgelopen jaren al ettelijke malen op de planken in verschillende gedaantes, met een gemene deler: met zijn bezwerende live performances grijpt hij je als toeschouwer steevast bij de keel. Zij het solo als Bert Dockx, als spil van het zeskoppige Flying Horseman of een derde van Dans Dans. Deze avond laten we hem de intimiteit van een muzikaal thuiskomen verkennen - voor hem als muzikant, voor u als gast in ons huis. Verwelkom zijn indringende solo-uitvoeringen van eigen werk en een ode in covervorm aan zijn inspiratiebronnen.

 

20:15 – 20:45 en 21:15 – 21:45.

 

Foto: © KU Leuven/Rob Stevens

Boven de bank

Van de vele kunstwerken die gemaakt worden, komt maar een klein deel  terecht in publieke collecties van musea. De meeste kunstwerken vinden hun weg naar de huiskamer, slaapkamer, keuken, of zelfs wc van het woonhuis. Alles leuk en wel, maar hoe bepaal je wat goed past in je huis? Moet een schilderij bij de bank passen of mag het de woonkamer overnemen? Adriana Gonzalez Hulshof neemt je mee in deze zoektocht naar kunst in huis.

Adriana Hulshof Gonzalez is directeur van Amsterdam Art | Weekend en was gallery director en adviseerde diverse collecties bij kunstaankopen.

 

20:15 – 20:45 en 21:00 – 21:30.

Flitsbezoek door de expo

Bezoek de expo A Space Called Home van Feiko Beckers, Mekhitar Garabedian en Lee Castro.

 

20:00 – 20:15 en 20:45 – 21:00.

 

Foto: still uit 'Why I don't own a sofa' van Feiko Beckers

En verder...

bingewatch Thuis, de populairste soap van Vlaanderen, bezoek de expo A space called home in de huisjes in de foyer, of geniet van de nostalgische hapjes van theatermaakster Sien Vanmaele.