LOD muziektheater / KVS

De mensheid

Een schrijver (Arnon Grunberg) meent dat de tijd gekomen is om de verdediging van de mensheid op zich te nemen, om zijn té lang en te vaak vernederde soort vrij te pleiten van alle schuld. Hij neemt een toneelspeler (Josse De Pauw) in de arm, om zijn verdedigingsrede ten overstaan van het hof uit te spreken. Die betrekt er een zangeres (Claron McFadden) en een pianist bij, met de bedoeling het loflied nog overtuigender te laten weerklinken. Samen zullen zij trachten de mens op te tillen uit het modderbad waarin hij wordt ondergedompeld door halfbakken intellectuelen, verwarde filosofen en geperverteerde romanschrijvers. 

Verdediging van de mensheid

Een goede vijftien jaar geleden schreef Arnon Grunberg De Mensheid Zij Geprezen, een pamflet waarin hij stelde dat de mensheid dan wel hebberig, wellustig, gewelddadig en laf mag zijn, maar dat te harer verdediging kan aangevoerd worden: dat zij niet anders kan. Zoveel jaren later staat de schrijver nog steeds achter de woorden die hij toen schreef. Op vraag van Josse De Pauw bewerkte Mark Schaevers de tekst voor theater, De Pauw bedacht een concept en brengt dat op de scène samen met Claron McFadden, Kris Defoort en Arnon Grunberg.

"Genoeg! Genoeg! Hou op mij toe te juichen. Ik wil geen applaus. Geld wil ik ook niet. Ik doe dit pro deo. Ik doe dit omdat de mensheid een prachtig ras is, een intelligent ras - het neusje van de zalm. Wij zijn denkers, grote denkers. Schoonmakers zijn wij ook, als het moet. Wij hebben het geld uitgevonden, de magnetron, de broederlijkheid, de koekoeksklok, de wollen trui, de gelijkheid. Ook het Rode Kruis is een uitvinding van mijn cliënt, en de humor."
 

Trailer
 

Pers

Achtergrond
 

De Volkskrant | Interview Arnon Grunberg en Josse De Pauw

"Grunberg: 'Josse geeft mij het gevoel dat ik echt alles kan maken, dat ik kan doen wat ik wil doen op dat podium, dat het wel oké is - daaruit blijkt zijn professionaliteit. Hij is niet bang, hij zegt niet tegen mij: dit zijn de lijntjes en je blijft erbinnen.'" 
Lees het interview

 

Recensies

★★★★ | De Morgen

"De mens klampt zich vast aan strohalmen. Nuchter en quasi manipulatief steken Grunberg/De Pauw hem een hart onder de riem. De mensheid is inventief, levendig en intelligent theater." 
Lees de volledige recensie


★★★★ | Knack

"De Pauw excelleert al speechend, gromt tegen Grunberg en smelt bij de livemuziek." 

Lees de volledige recensie

 

★★★ | Theaterkrant

"De tekst van de verdediging staat vol prachtige zinnen en vergelijkingen, maar is doordrenkt van cynisme. Hoewel de mensheid haar verdediging krijgt, dringt het beeld zich op van een domme, wrede massa die bij het minste of geringste ten prooi valt aan haar eigen egoïsme of haat."

Lees de volledige recensie 


 

 

LOD muziektheater

LOD muziektheater is een Gents productiehuis voor opera en muziektheater, een creatieve thuis voor artiesten. LOD engageert zich om trajecten uit te zetten op lange termijn; met componisten zoals Kris Defoort, Daan Janssens, Dominique Pauwels en Thomas Smetryns, en met regisseurs Josse De Pauw, Atelier Bildraum, Inne Goris en Fabrice Murgia (voor zijn muziektheaterproducties). 

Credits
concept & regie Josse De Pauw
muziek Henry Purcell, Claron McFadden, Christian Mendoza
tekst Arnon Grunberg
tekstbewerking Mark Schaevers
spel Josse De Pauw, Arnon Grunberg
zang (improvisatie) Claron McFadden
piano (improvisatie) Christian Mendoza
kostuums Greta Goiris
assistent kostuums Claudine Grinwis, Plaat Stultjes
techniek Brecht Beuselinck, Jannes Dierynck
video Pascal Poissonnier
foto Kurt Van der Elst
spreiding Frans Brood
productieleiding Kristel Deweerdt
productie LOD muziektheater & KVS
coproductie Le Manège Maubeuge, La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq, Théâtre de Namur