Luister in het Duister #1 - Luistervinken

Curatoren Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In The Dark België) verzamelen verhalen over afluisteren, geheimen en mysteries. Met audiowerken van makers uit de Lage Landen en daarbuiten en de première van Steenpaal, een samenwerking tussen de Nederlands radiomakers Prosper de Roos en de Vlaamse Wederik De Backer over het luisteren naar buitenaards leven.

Voertaal: Nederlands

Première Steenpaal

Voor hun hoorspel Steenpaal werden radiomakers Prosper de Roos en Wederik de Backer geïnspireerd door het NASA project SETI, dat radiostralen in het heelal afspeurt in de hoop op signalen van buitenaards leven. Prosper: ‘Het omgekeerde gebeurt ook: onze radio-uitzendingen lekken de aarde af. Sinds de ontdekking van radio en tv is de aarde een soort gloeilamp die elektromagnetische straling de ruimte instraalt. Een radiotoren zendt uit naar 5- of 100 km verderop, maar omdat de aarde bol is, verdwijnt er een hoop straling in het heelal.’

De radiomakers, die beiden van bijna-echte hoorspelen en mockumentaries houden, probeerden zich voor te stellen wat er kan gebeuren als onze radio-uitzendingen buiten de aarde worden opgevangen. Ze creëerden het fictieve radiostation Steenpaal (naar een bestaand gehucht in Noord-Brabant, vlakbij de Belgische grens). Als daar vreemde geluiden uit de hemel klinken, worden de bewoners zich bewust van hun feit dat buitenaardsen naar hun radio-uitzending luisteren - en raken ze in paniek.
Een hoorspel over afluisteren, radiostralen en angst voor de ander. 

Luister hier naar de promo

De makers:
Prosper de Roos maakt radioverhalen, films en schrijft.  Zijn werk was al te horen bij o.a.: Het Leven een gebruiksaanwijzing, Toendra, Plots, Woord.nl, Best of IDFA on tour, SXSW, Prix Europa.
www.prosperderoos.com

Wederik De Backer maakt radiofictie en reportages.  Voor het Vlaamse Radio 1 maakt hij, samen met twee collega’s, mockumentaries over hoe de actualiteit de gewone man treft. Hiermee werden ze in 2015 derde op de Prix Europa. Hij is ook een van de drijvende krachten achter de podcast ‘Plantrekkers’.

Beluister zijn werk op Soundcloud

 

Podcast-tips Prosper

Here Be Monsters -Jeff Eetman
"Een mix van wonderlijke losse verhalen." 

Soundproof - ABC Radio

"Een podcast over creative radio en geluidsexperimenten."

Podcast-tips Wederik 

Home of the brave

"Het is verleidelijk als maker om lekker binnen in je studio verhalen te maken, zonder contact met de buitenwereld. Scott Carrier niet. Hij gaat naar buiten, en praat met iedereen. Geen radiomaker die dichter bij eerlijke, simpele, pijnlijke waarheid komt dan Scott Carrier."


Love + radio

"Zowel qua storytelling als qua sounddesign indrukwekkend."

Luister in het Duister - Afluisteren reist door naar Brussel

Kun je er bij deze editie niet bij zijn? Niet getreurd! Deze avond vindt ook plaats in Brussel tijdens het Zwijgstil Festival op 19 november 2016. Meer informatie. 

In samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren (BE), Grenzeloos Geluid (NL) en In The Dark (BE).