icp_isa_phbo_01_1.jpg

BureauBoven_1
Bureau Boven

Luister In Het Duister

onGEHOORzaam

OnGEHOORzaam is een intieme luisteravond met vier risky audioverhalen of podcasts die diverse vormen van protest weten te bundelen. Van verzet tegen het schoolsysteem in Nederland tot een bijna vergeten verhaal van een toonbeeld van een vrouw die Vlaanderen verliet. 

OnGEHOORzaam

 

Mensen verenigen zich in verzet, jongeren maken borden met slogans, iedereen roept, vechtend voor een recht. We gaan steeds vaker collectief de straat op, luid leuzen scanderend. Maar we delen onze gedachten ook in stilte, in emoticons via sociale media. 

 

~~~

 

Charles Mingus – jazzlegende, icoon van de jaren ’60 en op zijn manier ongehoorzaam – inspireerde Anke Verschueren voor een ode in de vorm van een audioverhaal dat ze maakte naar aanleiding van de schrijfresidentie van deBuren in Parijs. Jennifer Pettersson is moeder van twee jonge kinderen en komt in haar podcast Opgejaagd in verzet tegen het schoolsysteem in Nederland. Journalist Keltoum Belorf onderzoekt een bijna vergeten verhaal van een vrouw die Vlaanderen verliet uit idealisme. Journalistencollectief Bureau Boven reist samen met Iron Curtain Project Europa rond, van oost naar west, op zoek naar allerlei vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid. En in zijn eigenzinnige podcast 'Niks was minder waar' vertelt kunstenaar/muzikant Bert Scholten over volkshelden, mensen die in opstand komen - soms zonder dat ze dat zelf willen.

 

~~~

 

Radiomakers Maartje Duin (Grenzeloos Geluid) en Katharina Smets (In The Dark Belgium) selecteerden de mooiste dwarse verhalen uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten.

 

Luister in het Duister: OnGEHOORzaam is een samenwerking tussen Grenzeloos Geluid en In The Dark BelgiumVlaams-Nederlands Huis deBuren en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.

 

Over de organisatie

 

Grenzeloos Geluid (NL) werd in 1995 opgericht door een groep Nederlandse radiomakers die vonden dat mooie audioproducties nóg beter tot hun recht komen als je ze samen met anderen beluistert. Sindsdien organiseert de stichting luisteravonden in theaters, bioscopen en musea. Samen met In the Dark Belgium organiseerde Grenzeloos Geluid in 2016 Oorzaken, het eerste podcastfestival van Nederland.

 

In The Dark (BE) is een internationaal collectief radio-enthousiastelingen die gelooft dat de beste verhalen verteld worden in geluid. In The Dark organiseert evenementen over en rondom radio, en geeft opdracht tot het produceren van nieuw audio-werk. In Vlaanderen worden deze luister-evenementen georganiseerd en gepresenteerd door Katharina Smets.