Marres Currents #3 Sightseeing

Met deze expositie verwelkomt de Brakke Grond een selectie van Marres Currents #3: Sightseeing. Gastcurator Agata Jaworska vormde een team van curatoren met Ina Hollmann, Eva Jäger en Guillemette Legrand en maakte in de zomer van 2015 een selectie van afstuderende kunstenaars aan kunstacademies in Zuid-Nederland, België, Duitsland en Engeland. 

Feestelijke opening, Vr 19 feb, 19u00. Lees meer

Sightseeing presenteert een reeks onderzoeken en vormen van de verschillende manieren waarop je naar de wereld kunt kijken. Agata Jaworska is dit jaar uitgenodigd als gastcurator en vormt een team van curatoren met Ina Hollmann, Eva Jäger en Guillemette Legrand, (oud-)studenten van de Design Academy Eindhoven. Zij gingen langs verschillende kunstacademies en maakten een selectie van kunstwerken die proberen te begrijpen wat er in de maatschappij gebeurt en dit door kunstenaarschap uitdrukken. De werken nodigen de bezoeker uit om een gangbare manier van kijken in twijfel te trekken. In een verrassende soms vernieuwende beeldtaal wordt de kosmos, de aarde en de expositie zelf door deze nieuwe generatie kunstenaars kritisch onder de loep genomen. Een denkbeeldige stad, architectonische speculatie, een alternatieve kosmos of een klim op een stellage: steeds wordt er van de kijker verlangd een uitdagende positie in te nemen. De Brakke Grond toont een selectie van de expo die tot en met 5 februari te zien was in Marres, Maastricht.

Debat: The Fiction Of Discovery: Curating Academies

Curatoren en deelnemende kunstenaars delen hun aanpak en ervaring naar aanleiding van de expositie. Ma 14 maart om 20u00, De toegang is gratis. Lees meer

Deelnemende kunstenaars

Jan van den Bosch (BE - Sint Lucas, Antwerpen), Bau Evers (BE - Sint Lucas, Antwerpen), Alessandra Ghiringhelli (BE - Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Gent), Mikaël Groc (FR - La Cambre, Brussel), Fanny Hagmeijer (DE - AKV|St. Joost, Breda), Anja Kempa (UK - The Bartlett School of Architecture, Londen), Denis Maksimov (RU - Sint Lucas, Antwerpen), Roel Neuraij (NL - AKV|St.Joost, Den Bosch), Renan Schulze & Eline Kersten (Re-collective, in samenwerking met Tim Neutel NL - Maastricht, Academy of Fine Arts and Design), Giuditta Vendrame (IT - Design Academy, Eindhoven) en Skye Sun (CHN - Royal College of Art, Londen).

Deze expositie was in een meer uitgebreide samenstelling van 17 december 2015 t/m 5 februari 2016 te zien in Marres aan de Maas, De Griend 2 in Maastricht. Lees meer

Agatha Jaworska als gastcurator

Jaworska doceert aan het Sandberg Instituut, de Design Academy Eindhoven en aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Ze heeft als curator meerdere tentoonstellingen gemaakt. Ze viel met name op met de tentoonstelling In No Particular Order met werk van jonge designers op de Nederlandse Design Week 2014. Voor Marres Currents # 3, vormt Jaworska een team van curatoren met Ina Hollmann, Eva Jäger en Guillemette Legrand, (oud-)studenten van de Design Academy Eindhoven. Jaworska werkte al eerder samen met Hollmann aan de tentoonstelling Sense Nonsense in het Van Abbemuseum en aan Domestic Affairs in coproductie van onder andere Bureau Europa bij PASSAGEN, een grote design manifestatie in Keulen afgelopen januari.

 

Curatoren

Agata Jaworska, Ina Hollmann, Eva Jager en Guillemette Legrand.

"We zijn geïnteresseerd in hoe jonge kunstenaars zich willen positioneren in de samenleving en in hun ideeën over wat een kunstpraktijk kan zijn", zegt Jaworska. "Marres Currents biedt de gelegenheid na te denken over opkomende ontwikkelingen in de regio en in bredere discussies met kunstenaars, docenten, verzamelaars, curatoren en het publiek aan te boren."

Currents #3 in de Brakke Grond

De Brakke Grond fungeert als culturele ontmoetingsplek tussen Nederland en Vlaanderen en wil een springplank zijn voor kunstprojecten die op een verfrissende manier aanhaken bij actuele ontwikkelingen in de Lage Landen. De expositie Currents #3, met ontmoeting en kruisbestuiving tussen jong talent uit de EUregio, wordt daarom van harte welkom geheten.
 

Interview met Roel Neuraij en Jan van den Bosch

 

Interview met Renan Schulze, Eline Kersten, Mikael Groc & Allesandra Ghiringhelli

 

Interview met Denis Maksimov en Fanny Hagmeier

 

Interview met Giuditta Vendrame en Bau Evers

 

Credits
Productie: Marres Currents #3 is een productie van Marres
Beeld: Roel Neuraij, boven en Bau Evers onder
Foto's expo: Eline Van der Brugge