Meggy Rustamova

Light Displacement

Eerste solotentoonstelling in Nederland

Rustamova vertaalt onderwerpen als verplaatsing, taal en identiteit in installaties en video's, waarin ze audio en fotografie combineert.

Programma:

9 september 17:00 - Opening.

5 oktober 20:30 - Een ander licht. In dit zaalprogramma toont Meggy Rustamova aan de hand van werken van collega-kunstenaars hoe ze te werk gaat en welke thema's in haar werk belangrijk zijn.

22-24 september De expo is onderdeel van Unseen City Programme. 

za 23 september 20:00 - 22:00 Avondopenstelling en flitsbezoeken tijden Unseen Open Gallery Night

za 4 november 19:00 - 2:00 Onderdeel van Museumnacht

Light Displacement

Meggy Rustamova

Meggy Rustamova (°1985) toont tijdens haar eerste solotentoonstelling in Nederland video’s en installaties waarin ze fotografie en audio combineert. Ze werd geboren in Georgië maar immigreerde op haar achtste met haar moeder via Nederland naar België. Rustamova verwijst nooit letterlijk naar haar afkomst, maar werkt wel rond thema’s zoals taal, identiteit en displacement. Deze onderwerpen tackelt ze nu eens met performances, dan weer met foto’s of geluidsinstallaties. Maar het medium waar ze het vaakst mee werkt is video.

 

Thema's in haar werk

Voor haar video’s vertrekt Rustamova vaak van gevonden foto’s – al dan niet aangevuld met foto’s die ze zelf heeft genomen – die ze overzet naar film en waar ze een verhaal rond bouwt. Rustamova’s video’s spelen zich dan ook af in de schemerzone tussen fictie en realiteit, het persoonlijke en collectieve geheugen. Je vraagt je als bezoeker af of het over haar eigen familiegeschiedenis gaat, of dat het verzonnen verhalen zijn.

 

In de video’s tast haar camera traag de foto’s af tot in de kleinste details waarbij de relatie tussen stilstaand en bewegend beeld op de spits wordt gedreven. Rustamova’s werk gaat dan ook over beelden en hoe die ons leven al dan niet correct reflecteren. Over het zien, maar evengoed over het niet zien. Zoals in de video Green Black Out (2014-2017) waarvoor ze vertrekt van een reeks mislukte foto’s tijdens een reis naar de Zwarte Zee die baadt in een groene filter. Het zet haar aan tot een poëtisch beeldessay over het geheugen, de kracht van de verbeelding en de onmogelijkheid van fotografie om de werkelijkheid volledig te vatten. 

 

Haar werk gaat over taal, maar evengoed over spraakverwarring. Zoals in Waiting for the secret (2014) waarin haar camera opnieuw langzaam een foto scant, terwijl de vertaling van een tekst in Esperanto wegvalt en de toeschouwer moet proberen uit te vinden wat er wordt gezegd. Rustamova prikkelt wel vaker de verbeelding van de toeschouwer die wordt uitgenodigd om de zwarte gaten zelf in te vullen. En dat is voor Light Displacement, haar eerste solotentoonstelling in Nederland, niet anders. 

Interview

In Oogst vol. 5 vertelt Meggy Rustamova over familie, gedachtespinsels en bestaande foto's. Lees het hier.

Over Meggy Rustamova

Meggy Rustamova leeft en werkt in Gent. Ze migreerde als kind met haar Assyrische moeder uit Georgië en kwam na een omzwerving in Nederland, en nadien in België terecht. Na lessen aan het Herman Teirlinck Instituut (theater), behaalde ze een bachelor en master beeldende kunsten aan KASK, en verbleef ze aan de Universität der Künste te Berlijn en aan het HISK in Gent.

 

Haar oeuvre ontwikkelt zich de laatste jaren steeds internationaler. Ze heeft o.a. tentoongesteld op het Internationaal Film Festival Rotterdam (2016), in S.M.A.K. in Gent (2016), Beursschouwburg Brussel (2015), Tallinn Art Hall (2016), Bureau des Réalités, Brussel (2015), Kunsthalle Wien (2015) en het Bonnefantenmuseum, Maastricht (2014). Haar kunstwerken zijn opgenomen in de collecties van Argos, Belfius en S.M.A.K.

 

Meggy is een van de oprichters van collectief Messidor, een platform voor en door kunstenaars, dat zich richt op de waardebepaling van het bundelen van krachten in de hedendaagse kunstpraktijk en dit inzet waar dat mogelijk en waardevol is.

Credits
BeeldLight deportations © Meggy Rustamova 2017
L’invitation au Voyage © Meggy Rustamova 2014
Observations © Meggy Rustamova 2015, installation view Beursschouwburg Brussel
Samengesteld doorWytske Visser