Michel Bauwens & de belofte van de blockchain

De toekomstige toepassingen van gedecentraliseerde databases

Met de opkomst van de cryptocurrency Bitcoin kwam ook de revolutionaire technologie in beeld; de blockchain. FIBER en de Brakke Grond presenteren een avond met de Vlaamse cyberfilosoof Michel Bauwens over de blockchain. Een gedecentraliseerde database die de basis vormt achter de controversiële Bitcoin. 

Voertaal: Engels

Via internet zijn de tickets uitverkocht maar vanavond om 19u komen er nog 20 kaarten in de verkoop aan de kassa. Dus als je bij deze avond wil zijn, kom dan op tijd naar onze kassa in de Brakke Grond. Ook zullen we met een wachtlijst werken voor als er mensen hun tickets niet op tijd hebben afgehaald. 

De technologie heeft naast de toepassing cryptovaluta nog tal van andere mogelijkheden. Michel Bauwens zal de ontwikkelingen rondom de blockchain in de context zijn wereldwijde onderzoek naar peer-to-peer praktijken plaatsen en reflecteren hoe dit fenomeen bijdraagt aan het realiseren van een nieuwe sociale orde die het bereiken van gemeenschappelijke doelen centraal stelt boven het maken van winst. Bauwens wordt hierbij geflankeerd door ontwerpers, onderzoekers en kunstenaars die kunnen vertellen over de implicaties en praktische toepassingen van de blockchain

Wil je meer weten over de blockchain?
We schreven een korte intro voor jou.

Sean Volpicelli schreef voor Motherboard over het Ethereum platform, wat loopt op blockchain software. Lees het artikel "Ethereum wordt de revolutie die kan leiden tot een gedecentraliseerd internet"

Michel Bauwens (BE) is oprichter van the Peer-to-Peer Foundation (P2P Foundation), een non-profitorganisatie die wetenschappers en activisten over de hele wereld samenbrengt om peer-to-peernetwerken en praktijken te onderzoeken, vast te leggen en te promoten. Ontwikkelingen zoals de samenwerkingseconomie, open source, crowdsourcing en de blockchain, leiden volgens de Belgische filosoof naar een postkapitalistische samenleving. Binnen deze nieuwe maatschappij wordt de markt onderworpen aan het algemeen belang, de productie geherlokaliseerd en neemt de internationale samenwerking tussen mensen toe. Dit peer-to-peer systeem, meent
Bauwens, signaleert het ontstaan van een nieuwe sociale orde, die de komende veertig jaar zal domineren.

Vinay Gupta

Vinay Gupta (UK) is een denker over de geschiedenis van filosofie en technologie. Hij is werkzaam bij het Ethereum platform waarop verschillende blockchain applicaties gebouwd kunnen worden. Verder onderzoekt hij mondiale systemen zoals humaniataire hulp, ramppreventie en risicomanagement waarbij hij scenario’s ontwikkelt in het geval van mondiale catastrofes. Zo ontwikkelde hij de hexayurt, een open source onderdaksysteem voor het huisvesten van vluchtelingen. Hij is de auteur van de sci-fi roman Mother of Hydrogen, en redacteur van The Future We Deserve (2012).
Foto: Mark Charmer

Primavera de Filippi

Primavera de Filippi (FR) is een onderzoeker bij het National Center of Scientific Research (CNRS) in Parijs. Ze is momenteel een onderzoekspartner bij het Berkman Center for Internet & Society van de Harvard Law School, waar ze onderzoek doet naar het concept van governance-by-design in relatie tot online gedistribueerde netwerk architectuur. De nadruk van haar onderzoek ligt op de juridische uitdagingen als gevolg van de confrontatie van het recht met opkomende gedecentraliseerde technologieën - zoals Bitcoin, Ethereum en andere blockchain gebaseerde applicaties. Verder kijkt ze naar de wijze waarop deze technologieën kunnen worden gebruikt om nieuwe governance-modellen te ontwikkelen ter ondersteuning van grootschalige gedecentraliseerde samenwerking en participatieve besluitvormingsprocessen.
NB: Primavera is niet fysiek aanwezig bij de avond maar ze zal haar talk houden via een video stream.

Denis Roio

Denis Roio aka Jaromil (IT/NL) is kunstenaar en open source software ontwikkelaar en tevens oprichter en CTO van de denk- en doetank Dyne.org, een software bedrijf dat al meer dan 10 jaar ervaring en expertise heeft in sociale en technische innovatie. Jaromil’s onderzoek kenmerkt zich door het doorkruisen van de grenzen van disciplines. Of het nu economisch, sociaal of wetenschappelijk is, hij weet altijd een breed scala aan mogelijke oplossingen voor problemen te presenteren via een cooperatieve actie.

Michelle Kasprzak (moderator)

Michelle Kasprzak (CA/NL) is een onafhankelijk onderzoeker, curator en schrijfster met het talent om als moderator op toegankelijke wijze grote vraagstukken te ontrafelen. Ze heeft een achtergrond in beeldende en mediakunst en is bezig met haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Porto naar innovatie via extreme scenario’s.

Beeld:Marko Ahtisaari
I.s.m. FIBER, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds
Onderdeel vanAll Future Memories is een initiatief van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en wordt gesteund door The Art of Impact