Michiel Vandevelde

Andrade

In Andrade wapent de geëngageerde choreograaf Vandevelde zich met materiaal uit Westerse videoclips en reclamefilmpjes. Vandevelde werpt de vraag op of we ons eigenlijk nog wel gerepresenteerd zien in de hedendaagse populaire cultuur, en of er met dezelfde beeldtaal een alternatief valt te creëren. Het resultaat is een intieme en explosieve solo. 

Gebaseerd op Oswald de Andrade

In 1928 schreef de Braziliaanse Oswald de Andrade zijn ‘kannibalistische manifest’, dat de kracht erkende van het consumeren, verteren en in een andere vorm weer uitscheiden van gekoloniseerde culturen.

Met Andrades manifest in het achterhoofd, vraagt Michiel Vandevelde zich af wat we in de publieke ruimtes van het Westen als ‘invasief’ kunnen beschouwen. In een poging een nieuwe cultuur te creëren, wapent hij zich met videoclips en reclamefilmpjes. Wat overblijft is een intieme, explosieve solo. Doordat al de dans en muziek uit zijn vorige voorstellingen in de mixer terechtkomen, ontdek je een synthese van Vandeveldes zoektocht naar een vooralsnog onontdekte cultuur. De hamvraag blijft echter steeds: wie eet en wie wordt er gegeten?

 

Michiel Vandevelde

Michiel Vandevelde begon zijn danscarrière op jonge leeftijd bij fABULEUS en toonde zich toen al een volbloed maker. Sinds hij afstudeerde aan P.A.R.T.S. (Brussel) is hij actief als choreograaf, curator en schrijver. De rode draad in zijn werk is politiek en artistiek activisme. Hij onderzoekt welke sociale, economische en culturele alternatieven we kunnen gebruiken om overheersende en dus allesbepalende systemen te bevragen, uit te dagen en om te vormen. Van 2017 tot 2021 is Michiel Vandevelde artist-in-residence in het Brusselse Kaaitheater. 

In de pers

★★★★  De Standaard

"Een danseres, een priemend licht en trashy klanktapijt: meer heeft Michiel Vandeveldes ‘Andrade’ niet nodig om bevreemdende sciencefiction te creëren." 
Lees de volledige recensie

 

Credits
ChoreografieMichiel Vandevelde
DansBryana Fritz
KostuumsLila John
LichtontwerpMichiel Vandevelde, Tom Bruwier
TechniekMichiel Vandevelde, Tom Bruwier
FeedbackDries Douibi, Esther Severi, Kristof van Baarle, Maria Rossler
ProductieDisagree vzw
CoproductieKaaitheater
OndersteuningVlaamse Gemeenschapscommissie
ResidentiesKaaitheater, Pianofabriek, Vooruit, STUK, PACT Zollverein