Michiel Vandevelde / fABULEUS

Paradise Now (1968-2018)

Wat blijft er over van de erfenis van mei '68? Daar boog Michiel Vandevelde zich met dertien jongeren tussen 14 en 23 jaar over. Het resultaat is een wilde choreografie van iconische beelden die door Knack werd bestempeld als “een van de meest energieke, doortimmerde en opwindende dansvoorstellingen van het jaar”. Wat is er gebeurd met de waarden en de idealen van de sixties? In deze spannende nieuwe creatie blikt Michiel Vandevelde terug om iets te zeggen over de toekomst.

 

The Living Theatre revisited

Uitgangspunt voor de nieuwste voorstelling van choreograaf Michiel Vandevelde is de legendarische voorstelling Paradise Now (1968) van het New Yorkse theatergezelschap The Living Theatre. Geïnspireerd door spirituele teksten als I Ching (het boek van veranderingen) en de Kabbalah probeerde The Living Theatre het publiek tot actie te verleiden door het mee te voeren in een vier uur durende extatische trip.

In deze nieuwe creatie blikt Michiel Vandevelde terug om iets te zeggen over de toekomst. Kan je nog nadenken over de toekomst in een wereld die ernstig bedreigd wordt door klimaatverandering? Wat zijn de idealen nu we ideologie hebben afgezworen? Hoe moet je in opstand komen nu de digitale revolutie het publieke debat heeft overgenomen? En toch, wanneer 13 jongeren 50 jaar geschiedenis scannen, in een wilde choreografie van iconische beelden, openen er zich misschien nieuwe perspectieven.

 

Bekijk de trailer

 

Michiel Vandevelde

Michiel Vandevelde begon zijn danscarrière op jonge leeftijd bij fABULEUS en toonde zich toen al een volbloed maker. Sinds hij afstudeerde aan P.A.R.T.S. (Brussel) is hij actief als choreograaf, curator en schrijver. De rode draad in zijn werk is politiek en artistiek activisme. Hij onderzoekt welke sociale, economische en culturele alternatieven we kunnen gebruiken om overheersende en dus allesbepalende systemen te bevragen, uit te dagen en om te vormen. Van 2017 tot 2021 is Michiel Vandevelde artist-in-residence in het Brusselse Kaaitheater. 

fABULEUS

fABULEUS is een uniek productiehuis voor dans en theater. Centraal staat de artistieke samenwerking tussen jong talent en ervaren makers. Op het podium staan de ene keer jongeren, de andere keer jongprofessionals. fABULEUS biedt hen de nodige omkadering om hun talent en artisticiteit als speler, danser of maker te ontwikkelen en heeft op dat vlak ook een internationale voorbeeldfunctie. fABULEUS bereikt met zijn producties een breed publiek van alle leeftijden.

In de pers

★★★   De Volkskrant
"Gekleed in hippe sportmode beelden de jongeren in inventieve tableaux vivants, voorzien van korte teksten, technologische hoogtepunten uit (zoals de eerste iPhone), maar vooral veel politieke dieptepunten. Vietnam, Soweto, de Falklandeilanden, Rwanda, Srebrenica, Irak, Syrië: waar moet de generatie van 2018 haar hoop vandaan halen, heeft rebelleren zin? Je ongemak groeit." 
Lees de volledige recensie


★★★★   Knack Focus
"'Paradise now (1968 - 2018)' is een van de meest energieke, doortimmerde en opwindende dansvoorstellingen van het jaar. Choreograaf Michiel Vandevelde en zijn dertienkoppige jongerencast nemen u mee op een ontwrichtende, geestige en wervelende tijdreis."
Lees de volledige recensie

 

★★★   Theaterkrant
"Michiel Vandevelde, een jonge choreograaf die ooit zelf begon als jonge danser bij fABULEUS, pakt het thema van ’68 aan precies daar vanwaaruit de subcultuur ooit begon: bij wakkere jongeren en hun niet te fnuiken energie." 
Lees de volledige recensie

Credits
Choreografie Michiel Vandevelde
Spel Zulaa Antheunis, Sarah Bekambo, Jarko Bosmans, Bavo Buys, Wara Chavarria, Judith Engelen, Abigail Gypens, Lore Mertens, Anton Rys, Margot Timmermans, Bo Van Meervenne, Esra Verboven en Aron Wouters
Modeontwerper Lila & John
Assistentie choreografie Zoë Demoustier
Dramaturgie Kristof van Baarle
Techniek Bregt Janssens
Productieleiding Kathleen Vogelaers
Productie fABULEUS
Coproductie STUK