Museumnacht in de Brakke Grond

Het Geheugenpaleis

Tijdens de Museumnacht wordt Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond getransformeerd tot een mysterieus Geheugenpaleis. Een ode aan vergeten herinneringen, duistere dromen en hallucinante deunen. Je kunt hier je geheugen prikkelen via geestverruimende cocktails, waargebeurde verhalen en psychedelische muziek.

DIY Geheugenpaleis: Kabinet der Herinneringen

Samen met vier artistieke madammen van De Batterie uit Brugge bouw je mee aan een installatie waar onze herinneringen een plaats krijgen. Duik in de verschillende ateliers en maak jouw speciale herinnering tastbaar. Ben je een denker, een doener, een poëet of een kliederaar? Er is sowieso een kamer in het Kabinet der Herinneringen waar jij helemaal je ei kwijt kunt.

19:00 - 0:00 doorlopend

Afluisterpaleis

Speel luistervinkje door de verschillende ruimtes van de Brakke Grond. Luister naar de verhalen van mensen die de kernramp in Fukushima hebben meegemaakt. Vang Cloud Messages, berichten die ronddwarrelen op de wind. Of doe een geluidstour door de straten van Amsterdam waarin vreemden bekenden worden. Let wel op: wie je hier ook afluistert, waar je ook gaat, de Rode Oortjes Meter meet precies welk effect een verhaal of persoon op je heeft.

Met werken van documentairemaker Sanne Rovers, radiomaker Laura Stek, fotograaf Dagmar van Wersch, theatermaker Bert Hana, mediakunstenaar Dries Depoorter, radiomaker Eva Moeraert, fotograaf Maarten Van den Bossche, audiocollectief SCHIK en uitvinder Jo Caimo.

Expositie: 19:00 - 2:00, doorlopend
Flitsrondleidingen van een kwartiertje: 21:00 / 22:30 / 23:30

Brain Bar and Lounge

In de grote balzaal van het Geheugenpaleis - oftewel de foyer van de Brakke Grond – draait sound designer Robin Koek de hele avond psychedelische tunes die gedurende de nacht overgaan in dansbare beats. Bij de Brain Bar kun je terecht voor cocktails die je zintuigen verwarren. Strijk neer in de loungehoek en bekijk een aflevering van jouw favoriete dystopische tv-serie.

19:00 - 2:00 doorlopend.

The Brain Bar

Bij de Brain Bar haal je niet zomaar even een drankje; dit is een experiment voor je zintuigen. De beste cocktail shaker van Utrecht haalt alles uit de kast om jou een mix te laten proeven die je verstand te boven gaat. Wat dacht je van een Electric Martini, die smaakt alsof er electriciteit in zit? Probeer eens een brouwsel met het mysterieuze mirakelfruit, dat je iets heel anders laat proeven dan wat je daadwerkelijk drinkt. Of misschien verandert je drankje plotseling van kleur...

Over Robin Koek

Robin Koek (1987) is actief als componist, musicus en ontwerper van artistieke systemen. In zijn werk verkent hij de grens tussen akoestisch, digitaal en analoog. Verwacht een gelaagde constellatie van klanken die nieuwe werkelijkheden oproepen. Zijn werk werd al vertoond in onder meer Toronto, New York en Berlijn.
Robinkoek.nl

The Imaginary Game Soundtrack

Hoe zou jij je een soundtrack voorstellen van een denkbeeldig spel? Bordspel, kaartspel of computergame, dat maakt niet uit. Vijf kunstenaarsteams gingen deze uitdaging aan. Hun soundtracks én hun denkbeeldige spellen zie je in een reeks performances. Met onder andere de gortdroge humor van het Vlaamse duo Robbert&Frank Frank&Robbert, een ode aan de kleur groen, een sessie Art Fitness, videoanimaties en een hoorspel genaamd CowSong.

De performances zijn te zien:
tussen 19:30 en 20:00

tussen 21:30 en 22:00
tussen 23:00 en 23:30

Mogelijk gemaakt met de steun van het Mondriaanfonds.

Nocturnes

Een nocturne is een muzikale compositie, die voortvloeit uit de sfeer van de nacht. In een romantische zaal van het Geheugenpaleis worden livemuziek en getekende beelden een raadselachtige nachtdroom. Nocturnes is een samenwerking tussen de beroemde beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en filmcomponist Johan Hoogewijs. De muziek is jazzy met etnische en klassieke invloeden. Stap op deze melancholische nachtreis met de jazztrein.

Met: Johan Hoogewijs (keyboards/piano/zang), Sigrid Keunen (viola), Ruben Machtelinckx (gitaren), Nathan Wouters (contrabas), Pat Caers (licht en video), Steven Maes (klanktechnicus). 

De concerten vinden plaats:
tussen 20:00 en 21:30
tussen 22:30 - 00:00
Vrije inloop