Naar een nieuwe wereld

Coded Matter(s): Terra Fiction

Het idee rond terraformation was ooit het domein van visionaire schrijvers en kunstenaars maar de laatste jaren betreden nieuwe partijen zoals Elon Musk en Google de fysieke ruimte om het universum te koloniseren en te vormen. 

Coded Matter(s): Terra Fiction

 

Het werd al snel duidelijk dat tech organisaties zoals SpaceX, Google en Planetary Resources hoofdrollen zouden wegkapen als we het hebben over terra fiction: naarmate we dichter bij de onvermijdelijke instorting van het milieu komen, onderzoeken deze grote bedrijven de mogelijkheden een nieuwe bewoonbare wereld neer te zetten. Door een kersenrode Tesla-auto de ruimte in te schieten, schetsen ze het toekomstige verhaal van de mens in een ander universum. Maar wat laten we achter op aarde? Als de technologische vooruitgang van vandaag onze natuurlijke omgeving niet verbetert, welke erfenis staat ons dan te wachten elders?


FIBER en de Brakke Grond nodigen een aantal ontwerpers, kunstwetenschappers en/of schrijvers uit om de toekomstige relatie tussen mens, aarde en kosmos beter te begrijpen. Dat doen ze door theorieën op hun kop te zetten of alternatieve modellen en speculatieve perspectieven te tonen, die weerstand bieden aan de perfect gebalanceerde toekomstbeelden van big tech bedrijven. 


▶ Sprekers worden bekend gemaakt midden juni
▶ Ticketverkoop start begin juni

 

Worldbuilding

Coded Matter(s): Terra Fiction is het tweede event in een reeks van drie gehost door FIBER in samenwerking met de Brakke Grond.


Dit jaar staan de events in teken van Woldbuilding: een narratieve techniek uit science-fiction en transmedia storytelling dat steeds vaker als artistieke methode wordt gebruikt om over complexe problemen zoals klimaatverandering, circulariteit en mens-machine relaties na te denken. Kortom, hoe stellen kunstenaars duurzame en alternatieve wereldbeelden voor?


Meer weten?
We leggen uitgebreid uit waar dit over gaat. 


Werken aan een nieuwe wereld

 

Foto's Coded Matter(s): Big Bias17/05/2018
Sebastiaan Ter Burg