Nacht van de Europese Literatuur 2016

Europe’s intimate territories: Acht Europese auteurs over de plekken waar ze van dromen en van gruwen

Het samenwerkingsverband van Europese culturele instituten EUNIC organiseert voor de zesde keer de Nacht van de Europese literatuur in de Brakke Grond. Het centrale thema is de rol van de Europese grenzen in tijden van de vluchtelingencrisis. Schrijvers en dichters uit heel Europa gaan met elkaar in gesprek en tasten hun eigen innerlijke grenzen af. De Brakke Grond nodigt dit jaar Annelies Verbeke (foto) uit.

Engels gesproken

Wat is een magische, paradijselijke plek? En wat is de afschuwelijkste plek waar u ooit geweest bent? Die vragen staan dit jaar centraal in de Nacht van de Europese Literatuur, een literaire avond georganiseerd in samenwerking met Eunic, een netwerk van Europese culturele instellingen. In een tijd waarin grote mensenmassa's op drift zijn en toevlucht in Europa zoeken, kijken veel mensen naar de literatuur voor goede raad. Wat is de juiste reactie? Hoge hekken bouwen, of vluchtelingen gastvrij opvangen? Schrijvers uit heel Europa komen naar Amsterdam om te vertellen over de plekken uit hun dromen en hun nachtmerries.

 

Met o.a.: Maria Barnas (Netherland) Bianca Bellová (Tsjechië), Hassan Blasim (Finland), Noémi Szécsi (Hongarije), Sedat Demir (Turkije), Iulian Ciocan (Moldavië ), Mirna Funk (Duitsland) en Annelies Verbeke (België). Moderator: Guido Snel, schrijver en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

De Nacht van de Europese Literatuur
Sinds 2012 organiseren clusters van EUNIC door heel Europa, van Vilnius tot Lissabon, literaire evenementen onder de naam Nacht van de Europese Literatuur, die steeds halverwege mei plaats vinden. De opzet is per land verschillend, maar overal wordt geprobeerd buitenlandse literatuur op een frisse manier onder de aandacht te brengen. Zie www.literaturenights.eu voor meer informatie.  

Meer over EUNIC
EUNIC is het internationale netwerk van de nationale cultuurinstituten. Op dit moment zijn alle 27 EU-landen lid. EUNIC Netherlands vertegenwoordigt de nationale cultuurinstituten in Nederland en versterkt de reikwijdte van deze organisaties, onder andere door het aanjagen van gezamenlijke projecten en het onderhouden van een internationaal netwerk. Zie  eunic-netherlands voor meer informatie.

 

 

 In samenwerking met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland

Een korte introductie van de schrijvers

Annelies Verbeke

Annelies Verbeke, geboren in 1976 in België, debuteerde in 2003 met Slaap!, waarvoor ze o.a. de Vlaamse Debuutprijs won. Ze schrijft o.a. romans, verhalenbundels en theaterteksten. Haar werk verschijnt in 22 talen. Met haar jongste roman, Dertig dagen, won ze de F. Borderwijkprijs.

Bianca Bellová

Bianca Bellová (1970) komt uit Praag en studeerde daar aan de Hogeschool voor Economie. Naast haar literaire werk is ze ook actief als vertaler en tolk Engels. In 2009 debuteerde ze met Sentimentální román (Een sentimentele roman). Daarna verschenen de novelles Mrtvý muž (Dode man, 2011) en Celý den se nic nestane (De hele dag gebeurt er niets, 2013).

Hassan Blasim

'Perhaps the greatest writer of Arabic fiction alive' (Guardian, 2010) studeerde in Baghdad aan de Academy of Cinematic Arts. Hij won verschillende prijzen voor zijn films, maar blijkt ook te kunnen schrijven. Na een tijd rondgereisd te hebben als vluchteling kwam hij in 2004 in Finland aan, waar hij nog steeds woont. Zijn geschreven debuut, The Madman of Freedom Square, kwam uit in 2009 en werd het jaar daarop genomineerd voor de Independent Foreign Fiction Prize. In 2014 won hij deze prijs daadwerkelijk met The Iraqi Christ

 

Iulian Ciocan

Iulian Ciocan, geboren in 1968 in wat toen de socialistische Sovjet-republiek Moldavia was, is schrijver, journalist en literair criticus. Hij studeerde filologie aan de Transylvania Universiteit in Brasov (Roemenië). Zijn laatst verschenen roman is And In The Morning The Russians Will Arrive (2015).

 

 

Mirna Funk

Deze van origine Berlijnse is journaliste, schrijfster en copy-writer. Nu woont ze afwisselend in Duitsland en Israël. Afgelopen jaar verscheen haar debuutroman Winternähe, die dit jaar ook in Nederland uitkwam. (Winternabijheid, 2016).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Barnas

Maria Barnas, schrijver, dichter en beeldend kunstenaar, studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam en publiceerde twee romans en meerdere dichtbundels. De laatste van deze bundels kwam uit in 2013 met de titel: Ja ja de Oerknal

 

 

Noémi Szécsi

Noémi (1976) studeerde Latijn, Fins en Engels in Boedapest, en daarna Fins, culturele antropologie en gender studies in Helsinki. In 2000 publiceerde ze haar eerste roman Finno-Ugrian Vampire, en haar meest recente werk is non-fictie: The Private Life of the Lady of Budapest, 1860-1914 (2015).

 

 

 

 

 

 

 

Sedat Demir

Sedat Demir is geboren in 1975. Naast schrijven is hij geïnteresseerd in filosofie: voor zijn afstuderen onderzocht hij de filosofie van Umberto Eco. Zelf begon hij met het publiceren van nationale kranten en tijdschrijften in 1997. Voor verschillende instellingen werkte hij als schrijver, project manager en editor.