Nederlands Theater Festival: STAN

Poquelin II

“Ik wil me met de belachelijke trekjes van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal aangenaam verbeelden”, aldus Molière en reden genoeg voor STAN om na Poquelin I opnieuw in zijn werk te grasduinen.

Twee Molières op één avond

Op het programma van Poquelin II: Le Bourgeois Gentilhomme (1670), waarin Molière spot met een rijke burger die het gedrag en de levenswijze van de adel wil imiteren en L’Avare (De vrek, 1668), een tragikomedie over gierigheid, machtswellust, hebzucht, generatieconflict, waarheid en leugen, die bol staat van de absurde financiële en morele deals waar we elkaar mee bestoken.
 

Bekijk de trailer

In de pers

★★★★  De Standaard
"Vrijages, vrekken en verkleedpartijtjes: Poquelin II brengt Molière als een ouderwets dijenkletser." 
Lees de volledige recensie 


★★★★  De Volkskrant
"Niet om de anderen tekort te doen, maar Damiaan De Schrijver - die kolos van een man, met die groteske baard - is weergaloos leuk en grof en over de top en geweldig."
Lees de volledige recensie


★★★★  De Morgen
"Stan verplaatst ons naar het rumoerige theater van de 17de eeuw, toen acteurs niet op een overdrijving meer of minder keken, tot jolijt van het publiek." 
Lees de volledige recensie


★★★★  Theaterkrant
"Wat toneelspelersgezelschap Stan doet, is komediespel van het hoogste niveau, gebracht door een tableau van voortreffelijke acteurs en actrices."
Lees de volledige recensie

STAN

Toneelspelersgezelschap STAN, acroniem voor Stop Thinking About Names, is het theatercollectief rond Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen die elkaar eind jaren tachtig ontmoetten aan het Conservatorium van Antwerpen. 

Het gezelschap opereert vanuit het democratische beginsel dat iedereen over alles meebeslist, van tekstkeuze, decor en belichting tot kostuums en affiches. STAN stelt de toneelspeler centraal en gelooft sterk in het principe van de soevereine acteur: hij is zowel speler als maker. 

Zodra de keuze voor een stuk is gemaakt wordt de tekst bewerkt en hertaald om zo tot een eigen nieuwe speeltekst te komen. STAN koestert een rotsvast geloof in de 'levende' kracht van theater: de voorstelling is geen reproductie van een aangeleerd iets, maar wordt elke avond opnieuw gecreëerd, samen met het publiek.

Credits
Tekst Molière
Van en met Kuno Bakker, Els Dottermans, Willy Thomas, Stijn Van Opstal, Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Frank Vercruyssen
Lichtontwerp Thomas Walgrave
Productie en decor STAN
Kostuums Inge Büscher
Coproductie Toneelhuis/Olympique Dramatique, NTGent, Dood Paard en ARSENAAL/LAZARUS