nicoboon.jpg

Nico Boon
Jitske Nap

Nico Boon

Komt op / Gaat af

In 2002 vindt Nico Boon op een rommelmarkt een boek met foto’s van oorlogsgeweld door een Amerikaanse fotografe. Wat is het verhaal achter de beelden? Wat gebeurt er met iemand die zo’n gruwel vastlegt?

Kruising van levens

Kan men de drijfveren van andere mensen begrijpen? Valt een leven überhaupt te reconstrueren? Of tasten we in het duister als we iets over andere mensen willen weten? Komt Op / Gaat af is een queeste naar de grenzen van (het vertellen van) een verhaal.

In 2002 vond Nico Boon op een rommelmarkt een boek met twee beklijvende foto’s. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog dekt een vrouw in een huiskamer haar twee vermoorde kinderen toe. Een Noord-Koreaanse soldaat bekijkt het afgehakte hoofd van een vijandige soldaat. Beide foto’s leggen momenten vast die moeilijk met woorden te beschrijven vallen en werden genomen door fotografe Margaret Bourke-White.

Deze foto’s vormen het vertrekpunt van Komt Op/Gaat Af. Wat is het verhaal achter de beelden? Hoe komt het dat de fotografe zo’n gruwel vastlegt? De zoektocht naar het leven van Bourke-White zet Boon op het spoor van een groter verhaal waarin verschillende levens met elkaar verweven worden. Op die manier maakt Boon een collage die iets essentieels zegt over wat het betekent om mens te zijn in de 21ste eeuw. Voor het eerst sinds lang staat hij zelf op de scène en ontdekt hij als speler de mogelijkheden van zijn eigen teksten.

Bekijk de trailer
 


 

Videoportret

In juni 2018 werkte Nico Boon bij ons in residentie aan Komt op / Gaat af. Wij spraken hem toen over zijn werk.

Lees het interview

Nico Boon

Theatermaker en schrijver Nico Boon (afgestudeerd aan het RITCS) heeft de afgelopen jaren verschillende soorten theater gemaakt, van grote producties waarvoor hij de teksten schreef tot kleinschalige radicale locatieprojecten. Nu gaat hij 'back to basics', met een intieme theatervoorstelling die hij zelf schrijft én speelt. Het materiaal lag al jaren op de plank: startpunt voor Komt op / Gaat af was een korte lecture performance over oorlogsfotografe Margaret Bourke-White, die hij ooit als student maakte en herontdekte. Bij het uitwerken van dit materiaal wordt hij gecoacht door Willem de Wolf (De KOE) en dramaturgisch ondersteund door Roos Euwe (BOG.)

Bij de Brakke Grond is Nico in de zomer van 2018 op schrijfresidentie geweest. Ook heeft hij in het kader van Theater na de Dam 2018 tijdens twee toonmomenten de eerste versie van Komt op / Gaat af laten zien in de Rode Zaal.

Credits
Tekst en spel Nico Boon
Coaching Willem de Wolf
Dramaturgie Roos Euwe
Affichebeeld Nick Mattan
Techniek David de Joode
Scenografische hulp Joris Perdieus
Spreiding Vincent Company
Zakelijke begeleiding Klein Verzet
Productie Voss vzw
Coproductie C-Takt, De Brakke Grond
In samenwerking met CC De Ploter, De Nwe Tijd