Oorzaken & NTR

Radio Première

Kom luisteren naar twee splinternieuwe documentaires inclusief interview met de makers. De documentaires worden op 31 maart en 7 april uitgezonden in Radio Doc, het documentaireprogramma van NPO Radio 1.

Wachten op Brexit
Onlangs heeft het Britse parlement gestemd vóór uitstel van de Brexit. Goed nieuws? Dat valt maar te bezien. De jarenlange onzekerheid over de Brexit eist zijn tol. Programmamaker Okke Ornstein volgt de Schotse familie Simpson en maakt met hen de rekening op: De ouders vrezen voor hun gezondheidszorg, de oudste zoon is naar Nederland vertrokken vanwege de Brexit en dochter Morna is al twee banen kwijtgeraakt door het vertrek van de Britten uit de EU. We zijn te gast bij de Simpsons,... en komen uiteindelijk terecht op een Brexit bruiloft. 

De lijmbal, het legoblokje en de soldaat zonder vingers
Op een dag besluit de 21-jarige Ids dat hij naar Japan moet. En wel nu. Op de fiets. Enige tijd later is Ids onderweg. Hij slaapt in een tentje in Siberië bij min 21 graden. Hij wordt ingesloten door Russisch Orthodoxe kerklieden, die er van overtuigd van zijn dat hij de wedergekeerde Jezus Christus is. En als hij uiteindelijk zijn doel bereikt, belandt hij in een Japanse isoleercel. Bezittingen mag hij daar niet hebben, dus pulkt hij elke dag de lijm tussen het pakje chocomel en het rietje en maakt een zo een lijmbal. Het is bezit van niks, maar het is helemaal van hem. Ids ontwikkelt de vaardigheid om liedjes af te spelen in zijn hoofd en ontdekt dat hij over duizenden liedjes beschikt die hij afdraait om de tijd door te komen. Mensen ziet hij bijna niet. Er is één wekelijks hoogtepunt: Dan mag hij in bad met een zwaar getatoeëerde maffiabaas. Dan is hij ook een paar tellen buiten en kan hij, als hij geluk heeft, met de toppen van zijn vingers even de zonnestralen raken. Jan Maarten Deurvorst maakte een radiodocumentaire over de bizarre avonturen van Ids. Een portret van een jongeman die afgaat op zijn innerlijke stem, die hem hopeloos in problemen brengt, maar hem ook redt van de ondergang.