Openingsavond Oorzaken

Scott Carrier, Chenjerai Kumanyika, Man met de microfoon e.a.

Kom naar de feestelijke aftrap van Oorzaken Festival, een driedaags festival dat een ode brengt aan de mooiste podcastverhalen van over de hele wereld. Met interviews met Scott Carrier en Chenjerai Kumanyika, een Podcast Quiz door Chris Bajema en optreden van performance-dichter Mathieu Charles.

Tjitske Mussche en Katharina Smets interviewen hoofdgasten Chenjerai Kumanyika en Scott Carrier over verhalen die dicht op de huid zitten en Corine Koole (De Volkskrant) laat een sneak preview horen van haar intieme podcast. Chris Bajema/Man met de Microfoon presenteert de Podcast Quiz en er is een optreden van performance-dichter Mathieu Charles en radio- en podcastmaker Wederik de Backer over Charles’ vader, de eerste Mauritiaanse voetballer ooit die voor een professionele voetbalclub in Europa ging spelen.

Scott Carrier

Scott Carrier is het enfant terrible van de Amerikaanse podcastwereld. Hij is bekend van zijn werk voor This American Life en zijn eigen podcastHome of the Brave, waarin hij onderzoekt waar het misgaat in de Amerikaanse samenleving. Deze Peabody-winnaar, bekend om zijn lijzige stem en eigenzinnige teksten, heeft afwisselend migranten uit Honduras en een opperhoofd van de Navajo's voor zijn microfoon.

Op zaterdag 30 maart geeft Scott Carrier een uitgebreide talk i.h.k.v. Oorzaken. Samen met Katharina Smets bespreekt hij de ontmoetingen die hem het meest zijn bijgebleven en hoe ze zijn werk beïnvloed hebben.

Meer info & tickets

Chenjerai Kumanyika

Chenjerai Kumanyikais journalist, onderzoeker en activist. Hij maakte voor Gimlet Media de podcast Uncivil, waarmee hij een Peabody Award won. Chenjerai was te horen in de serie Seeing White van Scene on Radio en werkte voor o.a. NPR Codeswitch, The Moth, Vice, Invisibilia en Rising Up Radio. In 2015 leidde zijn artikel Vocal Color in Public Radio tot een nationale discussie over diversiteit op de Amerikaanse radio. 

Op zaterdag 30 maart geeft Chenjerai Kumanyika een uitgebreide talk i.h.k.v. Oorzaken. In deze talk vertelt hij hoe verhalende podcasts kunnen helpen bij het denken over ras, klasse en gender.


Meer info & tickets 

Mathieu Charles en Wederik de Backer

Mathieu Charles is een Mauritiaans Creoolse/Belgische performance dichter en rapper. Samen met radio/podcastmaker Wederik de Backer maakte hij speciaal voor Oorzaken Festival een audioperformance over zijn vader, Ned Charles.Hij wasde eerste Mauritiaanse voetballer die voor een professionele voetbalclub in Europa ging spelen. Na sterspeler in Mauritius te zijn, maakte hij in 1979 (op 23-jarige leeftijd) zijn debuut bij Cercle Brugge. Door een knieblessure werd zijn prille carrière als profvoetballer echter brutaal stopgezet.

Ook te zien op vrijdag

Eva Moeraert: Waarom (première)

Waarom is het verhaal van twee Vlaamse 18-jarige jongens die samen beslisten een einde te maken aan hun leven in 1997. Audiomaakster Eva Moeraert ontrafelt het verhaal na 22 jaar en gaat op zoek naar antwoorden. 
 

Nachtspoor

Tijdens Nachtspoor zijn de installaties op vrijdag uitzonderlijk te bezoeken van 23:00 tot 02:00, met exclusief voor deze nacht de audioperformance in het donker van SCHIK/Nele Eeckhout. Luister verder o.a. naar de intieme verhalen van Marte Boneschansker onder de sterren in de binnentuin, doe mee aan de inbeeldchoreografie van Roel Heremans of help Lucas de Man/Stichting Nieuwe Helden met hun zoektocht naar erotische fantasieën.