Parel Radio

Radio Cinema

Parel Radio (NPO) is een podcast met een selectie mooiste Nederlandstalige radiodocumentaires, hoorspelen en podcasts. Ruim honderd afleveringen zijn er inmiddels, met een grote schare trouwe luisteraars. Die kozen hun favoriete Parels, die in Radio Cinema te horen zijn. Na afloop Q&A's met de makers. Presentatie: Parel podcasthost Stef Visjager.

Programma

11:00-12.15 uur
Geen noot is onschuldig - Peter te Nuyl (AVROTROS 2017, fictie, 60 min.)

Frieda Bellinfante (1904-1995) was een van de eerste vrouwelijke dirigenten van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze Joodse, lesbische vrouw, een van de drijvende krachten achter de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. Dit hoorspel is gebaseerd op de biografie Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans. 

Na afloop Q&A met regisseur Peter te Nuyl.


13.00 - 14.00 uur
Sterk - Heleen Hummelen (VPRO 2016, docu, 39 min.)

In 2001 verschijnt Dave Mossing uit het niets in de finale van Sterkste Man van Nederland. Dave komt op eigen kracht tussen die sterke mannen te staan; geen vader die hem naar judo bracht of moeder die speciaal calorierijk eten voor hem maakte. Hij komt uit een heel ander gezin. 

Na afloop Q&A met radiodocumentairemaker Heleen Hummelen.

14.00-15.00 uur
Door het oog van de duisternis - Jan Maarten Deurvorst (NTR 2018, fictie, 37 min.)

Op 3 augustus 2015 verdwaalden twee studenten in een Limburgse mergelgrot. Ze zaten 21 uur vast in het pikkedonker, en kwamen anderhalve kilometer verderop–in Vlaanderen- weer vrolijk naar buiten gewandeld. Sindsdien is van het stel nooit meer iets vernomen. Kenners van de mergelgrotten vinden het verhaal ongeloofwaardig, omdat de meeste mensen onder vergelijkbare omstandigheden overvallen worden door doodsangst, waardoor ze volledig verlammen en –áls ze het overleven- zwaar getraumatiseerd raken. Radiomaker Jan Maarten Deurvorst ging op zoek naar de studenten en naar andere grotkinderen, die nooit eerder over hun ervaringen hebben gesproken, om te begrijpen wat er met je gebeurt als je de dood in de ogen kijkt, en wat je in huis moet hebben om de angst te overwinnen. 

Na afloop Q&A met radiodocumentairemaker Jan Maarten Deurvorst.

15.00-16.00 uur 
Drie minuten adem - Catherine van Campen (NPS 2005, docu, 28 min.)

In het najaar van 2001 boeken twee vriendinnen een vakantie naar Egypte, inclusief een vijfdaags duikarrangement. Ze hebben gekozen voor een tentenkamp in traditionele bedoeïenenstijl, diep in het dan nog ongerepte zuiden van Egypte. Het lijkt een paradijs op aarde, tot de laatste dag. 

Na afloop Q&A met radio- en filmmaker Catherine van Campen van Radiomakers Desmet.
 

16.00-17.00 uur
De verdwijners - Maartje Duin (VPRO 2017, audio-essay, 40 min.)

Een vader laat een brief op de keukentafel achter en verdwijnt, om jaren later op te duiken in Spanje. Een dichter dwaalt door de stad, opzoek naar plekken om onzichtbaar te zijn. Een Nederlandse vrouw woont al jaren alleen op een winderige berg in Turkije. Je oude leven achter je laten, spoorloos verdwijnen: iedereen fantaseert er wel eens over. Maar kan het nog? Radiomaker Maartje Duin onderzoekt het verlangen om te verdwijnen in een tijd waarin we meer dan ooit worden bekeken. 

Na afloop Q&A met radiomaker Maartje Duin.
 

17.00-18.00 uur 
Mevrouw met het rode hoedje (docu) & De Costa Ricaanse fruitvlieg (hoorspel)

Mevrouw met het rode hoedje - Marten Minkema (VPRO 2015, fictie, 10 min.) 
De moeder van radiomaker Marten Minkema besluit na haar pensioen om een boekenantiquariaat te beginnen. Wekelijks rijdt ze vanuit Friesland naar de markt op het Spui in Amsterdam. En zo sjouwt ze op haar oude dag in weer en wind met bananendozen vol boeken. Klein probleem: er komen meer boeken binnen dan er verkocht worden en het huis slibt dicht. Een prachtig portret van moeder en zoon en boekenliefde. Na afloop Q&A met Marten Minkema

De Costa Ricaanse fluitvlieg - Bente Hamel (VPRO 2017, fictie, 34 min.)

De Costa Ricaanse Fluitvlieg is een hoorspel over tropische insecten en de kunst van het fluiten. De gerenommeerde Amerikaanse bioloog Linda Paterson ontdekt een onbekende insectensoort. In haar eentje vertrekt ze naar de mangrovebossen van Costa Rica om het vliegje te onderzoeken. Gaandeweg blijkt echter dat Paterson ook persoonlijke redenen heeft om te kiezen voor een teruggetrokken bestaan in de jungle. Wanneer ze gezelschap krijgt van een onderzoeksassistent, kan ze de rampzalige gebeurtenissen uit haar verleden niet langer verborgen houden.