Peter Aers

The Pain of Others

Is pijn deelbaar? Kan je letterlijk meevoelen met een ander? Met The Pain of Others vraagt filosoof en theatermaker Peter Aers ons minstens een gegronde poging te doen. Met zijn gespreksperformance creëert Aers eigenzinnig werk op de grens tussen theater, participatie en reflectie. Met een open en nieuwsgierige blik organiseert hij oefeningen in spreken, waarbij de dialoog met mensen centraal staat.

Het vierde luik

In The Pain of Others  neemt theatermaker en filosoof  Peter  Aers  ons mee in een wereld waar denken en spreken over pijn een plaats krijgt. Na interviews en gesprekken met wetenschappers, futurologen,  psychiaters,  dansers, volwassen en kinderen die psychisch en fysiek lijden, en kunstenaars die pijn centraal in hun werk plaatsen, stelt hij in de performance enkele radicale vragen: kunnen individuele ervaringen van pijn gedeeld worden met een grotere gemeenschap? Verandert de wijze waarop we over pijn spreken de manier waarop we pijn ervaren?  

The Pain of Othersis het vierde luik in de reeks Everything Depends on How a Thing is Thought, waarin Peter onderzoekt op welke manier we spreken in een gemeenschap en welke rol macht, ethiek en esthetiek daarbij kunnen spelen.

Het resultaat is dat we aan het eind van de middag veranderd zijn in deze omgang met andermans pijn, zo toont de slotopstelling. Dat is belangrijk, want er staat meer op het spel dan het slagen van een voorstelling. Als twaalf onbekenden gedurende twee uur bereid zijn tot spreken, luisteren, nuanceren en van standpunt veranderen, dan is er misschien toch nog hoop voor het overleven van dat kostbare begrip ‘empathie’.

- Evelyne Coussens voor De Morgen

Credits
ConceptPeter Aers
CreatiePeter Aers, Erika Sprey, Bart Capelle, Melissa Mabesoone,  Kris Van Oudenhove 
ProductieFamke Dhont
Met steun vanVooruit, KAAP, Workspacebrussels, de Vlaamse Gemeenschap 
Met dank aan Winny Ang, Amy De Schutter, Macarius Basisschool, KASK en Heike Langsdorf, Eef Cornelissen, e.a.