Pitcho Womba Konga / KVS

Kuzikiliza

Kuzikiliza – “zich laten horen” in het Swahili – is een meertalige, interdisciplinaire voorstelling die communicatie en haar mechanismes doet wankelen. Het vertrekpunt van Pitcho Womba Konga was de toespraak van Patrice Lumumba bij de onafhankelijkheid van Congo op 13 juni 1960 – een speech die tot op vandaag actueel is.

Het koloniale verleden gefileerd

Pitcho Womba Konga, bedenker en maker van Kuzikiliza wordt op het podium bijgestaan door Joost Maaskant en Karim Kalonji. Samen proberen ze hun publiek te overtuigen van de noodzaak van hun boodschap. Een boodschap die in een tijd van verdeeldheid en angst gevoelig is voor verschillende interpretaties en conclusies. Een boodschap die gedeeltelijk en/of misschien zelfs opzettelijk verborgen werd gehouden in de (Belgische) geschiedenislessen. In tijden waarin het woord dekoloniseren een noodzakelijk begrip is geworden, fileert Pitcho Womba Konga het koloniale verleden van België.

In de pers

★★★★ De Morgen 

"Aanvankelijk lijkt Kuzikiliza te bestaan uit een eenvoudige opeenvolging van verschillende scènes met een expliciete politieke inhoud. Zo toont de openingsscène een witte Nederlandstalige acteur die tijdens een auditie zijn onwetendheid en gebrek aan inlevingsvermogen tentoon spreidt ten aanzien van een Franstalige zwarte regisseur. Even later wordt het publiek uitgenodigd om geld in een emmer te gooien tegen de achtergrond van een wrange preek die alludeert aan de rijkdom die België wist te vergaren dankzij de uitbuiting van zwarten. En ook een soundscape waarin het bevrijdingsnummer Independence Cha Cha verwerkt werd, ontbreekt niet." 

"Taal vormt een rode draad: in de meertaligheid van de voorstelling, door te spelen met wie het woord krijgt, wie het neemt, wie het afgenomen wordt, wie gedoemd is om te zwijgen en wat er verzwegen wordt. Op een gegeven moment wordt het houten podium letterlijk opengebroken om te kijken welke woorden eronder verborgen liggen. Het thema van de (bebloede) handen verwijst dan weer naar de gruwelijke verminkingen die zwarte arbeiders moesten ondergaan onder het Belgische bewind." 


Lees de volledige recensie

Pitcho Womba Konga

Pitcho Womba Konga is rapper, producer en acteur. In de jaren ’80 vluchtte de multidisciplinaire Belg met Congolese roots weg van het totalitaire regime van Mobutu, samen met zijn vader. Afgesneden van zijn wortels, zoekt hij onafgebroken naar zijn ware identiteit. Hij vindt een uitlaatklap in wat hij schrijft en in de hiphopcultuur. Pitcho heeft drie soloalbums uitgebracht en wereldwijd op de planken gestaan in theatervoorstellingen van o.a. Peter Brook, Amadou Hampâté Bâ, Ruud Gielens en Joël Pommerat. Op het witte doek vertolkte hij rollen in de thriller Wasteland (2014) en de korte film De Overkant (2015).

Credits
Concept, creatie & performancePitcho Womba Konga
Cocreatie & coperformanceKarim Kalonji & Joost Maaskant
RegieMike van Alfen
Scenografie & lichtStef Depover
FiguratieMajda Achab, Naima Aissati, Fatima Ouriaghli, Cecilia Ntelo-Wa-Leko
TechniekIsabelle Simon, Jasper Vanhalle en Dieter Lambrechts
ProductieSkinfama, Arsenaal/Lazarus en KVS
In samenwerking metKultuurfaktorij Monty, De School van Gaasbeek, Pianofabriek|Citylab & Mestizo Arts Festival
Spreiding en tourmanagementSaskia Lienard
Met de steun vanVGC Brussel, De provincie Antwerpen