echo1-kvde.jpg

Kurt Van der Elst

Post uit Hessdalen / Zwerm

Echo

Echo is een beeldende voorstelling van Post uit Hessdalen en het gitaarkwartet Zwerm. Met de eeuwenoude mythe van Echo als vertrekpunt, verweven zij hun eigen voorliefdes voor beeld en klank live op de scène. 

Een eeuwenoud Grieks verhaal vandaag

Samen gaan Post uit Hessdalen en Gitaarcollectief Zwerm op zoek naar de resonanties, associaties en herinneringen die verscholen liggen in de locaties waar de gestrafte bosnimf Echo terechtkwam. De hedendaagse Echo resoneert online op servers in Mons, South Carolina of de Stille Oceaan, in plaats van tussen majestueuze bergen en in diepe dalen. Onze tegenwoordige virtuele identiteit, die we onnadenkend online hebben gegooid, verbindt ons lot met dat van de gestrafte bosnimf: ook wij blijven bestaan, opgeslagen als enen en nullen op één van de miljoenen servers ergens wereldwijd. Onze eigen digitale echo zullen we nooit meer het zwijgen op kunnen leggen, het recente arrest van het Europese Hof van justitie over ‘het recht om vergeten te worden’ ten spijt.

 

Zintuigelijke trip

Echo bevraagt hoe we om moeten gaan met dit virtuele herinneren. In de voorstelling gidst danseres Charlotte Goesaert het publiek door een zintuiglijke trip, waarin live gecreëerde videobeelden, onzichtbaar licht en ongrijpbare kleuren de hoofdrollen spelen. 

Nederlandse première

Over Post uit Hessdalen

Post uit Hessdalen is een gezelschap voor eigenzinnig muziektheater, even ongrijpbaar als het fascinerende lichtfenomeen in Noorwegen waaraan het zijn naam ontleent. Stijn Grupping (circusartiest/cinematograaf) en Ine Van Baelen (theatermaker) zijn de artistieke kernleden die zich laten inspireren door de virtuele toekomst en begrippen als tijd en ruimte. In samenwerking met andere kunstenaars mengen ze theater, video, beeldende kunst en circus tot (ver)nieuwe(nde) theatervormen.

Over Zwerm

Gitaarcollectief Zwerm werd in 2007 opgericht en heeft samengewerkt met verschillende artiesten, waaronder Fred Frith, Mauro Pawlowski, Larry Polansky, Eric Thielemans, Yannis Kyriakides, François Sarhan, Mark Vanrunxt, Sheila Anaraki, Etienne Guilloteau, Stefan Prins en Serge Verstockt. ​Zwerm bestaat uit Toon Callier, Johannes Westendorp, Bruno Nelissen en Kobe van Cauwenberghe

Credits
Concept & creatieStijn Grupping, Ine Van Baelen, Lucas Van Haesbroeck, Toon Callier, Kobe Van Cauwenberghe, Johannes Westendorp & Bruno Nelissen
Live muziekZwerm
DansCharlotte Goesaert
Geluidsontwerp en -techniekJohan Vandermaelen
KostuumontwerpLinse Van Gool
Coach bewegingKarolien Verlinden
Productie en techniekBritt De Jonghe
CoproductiedeSingel
Met de steun vanDe Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen en Stad Antwerpen
Met dank aan wpZimmer, LOD, De Grote Post & Walpurgis