Repetitie 01: Index

White Horse/ Twin Horse

Het kunstenaarsduo Revital Cohen en Tuur Van Balen blaast hun fysieke en digitale werk nieuw leven in. Diverse curatoren en makers zijn te gast om de tentoonstelling met 'repetities' te reactiveren. De eerste repetitie 'Index' wordt opgesteld door Cohen en Van Balen zelf.  

Deze winter brengt het kunstenaarsduo Revital Cohen & Tuur Van Balen hun volledige fysieke en digitale archief van proces en werk naar de expositieruimtes en het theater van de Brakke Grond. Samen met verschillende curatoren en makers uit diverse disciplines experimenteren ze om nieuwe opstellingen (repetities) met hun archief en werk te maken. Door de tentoonstelling te ‘repeteren’ krijgt het publiek een uniek kijkje achter de schermen van een tentoonstellingspraktijk en verkent het duo verschillende mogelijkheden om werk, onderzoek en proces te presenteren.   


Op zaterdag 9 december opent de eerste repetitie van de tentoonstelling, gecreëerd door de kunstenaars en Wytske Visser (programmamaker visuele kunst en cultuur de Brakke Grond), getiteld Index. Hiervoor creëren Cohen & Van Balen een nieuwe fysieke index uit (onderdelen van) werk, productie-relikwieën en onderzoeksmemorabilia. Op podia verspreid over de tentoonstellingsruimte krijgen nieuwe constellaties vorm, gebaseerd op associaties, terugkerende thema's en processen in hun praktijk. Van materiaal uit blogs, e-mails en andere teksten die Cohen en Van Balen schreven wordt ter plaatse nieuw, performatief werk gemaakt dat als ‘live rehearsal’ meerdere keren terugkeert in de tentoonstelling. 


White Horse/ Twin Horse (rehearsing an exhibition) is – om in theatertermen te blijven – eerder een repetitie dan een definitieve opvoering. Deze ongebruikelijke werkwijze is ook een manier om een nieuwe samenhang aan te tonen tussen de verschillende projecten waar de kunstenaars de afgelopen jaren aan hebben gewerkt.


Openingsprogramma za 9 dec 
16:00 uur ontvangst
16:15 uur welkomstwoord 
16:30 uur in gesprek met Revital Cohen & Tuur Van Balen 
17:00 & 18:00 uur publieksrondleidingen door de expositie
19:00 borrel


Repetitie #1 loopt tot en met 20 december. 

Binnen het evoluerende karakter van de tentoonstelling is er ook plaats voor verstilling. Bij iedere aktewissel wordt door onze writer-in-residence Judith Vrancken gereflecteerd op de laatste status waarin de tentoonstelling verkeerde. Lees haar terugblik op Repetitie 01 hier

Beluister hier de audio-index:

Repetities:

  • 9 dec t/m 20 dec: Repetitie 01 Index door Revital Cohen & Tuur Van Balen
  • 21 dec t/m 6 jan: Repetitie 02 Moonbouncing door curator Samuel Saelemakers
  • 7 t/m 12 jan: Repetitie 03 Walkthrough door kunstenaar en schrijver Tyler Coburn 
  • 13 t/m 28 jan: Repetitie 04 Dormant remains door curator Christina Li 
  • [to be confirmed]: Repetitie 05 door artistiek directeur Anne Breure 
  • 26 jan: Tijdens de Generale Repetitie is er een reflectie op de repetities met de kunstenaars, het publiek en Z33
Beeld Heart Lines Production Still, 2016 © Revital Cohen en Tuur Van Balen
In coproductie met Z33, huis voor actuele kunst (Hasselt, BE)