Repetitie 02: Moonbouncing

White Horse/ Twin Horse

Het kunstenaarsduo Revital Cohen en Tuur Van Balen blaast hun fysieke en digitale werk nieuw leven in. Diverse curatoren en makers zijn te gast om de tentoonstelling met 'repetities' te reactiveren. De tweede repetitie, Moonbouncing, wordt door curator Samuel Saelemakers ingevuld.

Deze winter brengt het kunstenaarsduo Revital Cohen & Tuur Van Balen hun volledige fysieke en digitale archief van proces en werk naar de expositieruimtes en het theater van de Brakke Grond. Samen met verschillende curatoren en makers uit diverse disciplines experimenteren ze om nieuwe opstellingen (repetities) met hun archief en werk te maken. Door de tentoonstelling te ‘repeteren’ krijgt het publiek een uniek kijkje achter de schermen van een tentoonstellingspraktijk en verkent het duo verschillende mogelijkheden om werk, onderzoek en proces te presenteren.   

Op 21 december opent de tweede repetitie, Moonbouncing, die door Samuel Saelemaekers, curator bij Witte de With Center for Contemporary Art, wordt ingevuld. 'Moonbouncen’ is een techniek die gebruikt wordt door radiozendamateurs om verbindingen te maken via de maan door deze als spiegel voor radiogolven te gebruiken. De maan is geen ideale spiegel: ze absorbeert zo’n 93% van het radiobericht. De 7% van de boodschap die wordt teruggekaatst gaat alle richtingen uit. Van die 7% komt maar een minimaal deel weer op de aarde terecht.

Een subjectieve interpretatie van het verzamelde oeuvre.
Een retrospectieve zonder stem.
Hoort hier geluid bij?
Een boodschap gefilterd door misverstand?
Een misgelopen brainstorm?
Past dit scherm bij deze video?

Zullen we het eens proberen?

Laten we het gewoon proberen.

Deze tweede repetitie beschouwt de diverse bronnen waaruit het werk van Cohen & Van Balen ontstaat, om deze vervolgens te verbergen en de kunstwerken ervan los te koppelen. Via verschillende presentatievormen test Moonbouncing de veerkracht en de weerstand van het werk verzameld bij de Brakke Grond tegen aanhoudende herschikkingen en hernemingen.

 

Bij iedere aktewissel wordt door onze writer-in-residence Judith Vrancken gereflecteerd op de laatste status waarin de tentoonstelling verkeerde. Lees haar terugblik op Repetitie 02 hier.

Over curator Samuel Saelemaekers 

Samuel Saelemaekers is Curator bij Witte de With sinds 2012. Hij behaalde een Master Filosofie aan de Universiteit Antwerpen en een Master Kunstfilosofie en Esthetica aan de Université Paris IV-Sorbonne. Saelemakers is gastdocent aan het HISK, Gent, aan Sint Lucas Antwerpen en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Tevens is hij voorzitter van de raad van bestuur van Rib, Rotterdam. Voor hij bij Witte de With aantrad was Saelemakers onderzoeksassistent voor curator Jean-Hubert Martin en projectassistent bij SAM Art Projects in Parijs.

Repetities:

  • 9 dec t/m 20 dec: Repetitie 01 door kunstenaars Revital Cohen & Tuur Van Balen
  • 21 dec t/m 6 jan: Repetitie 02 door curator Samuel Saelemakers
  • 7 t/m 12 jan: Repetitie 03 door kunstenaar en schrijver Tyler Coburn 
  • 13 t/m 28 jan: Repetitie 04 door curator Christina Li 
  • [to be confirmed]: Repetitie 05 door artistiek directeur Veem House, Anne Breure 
  • 26 jan: Tijdens de Generale Repetitie is er een reflectie op de repetities met de kunstenaars, het publiek en Z33
Beeld
In coproductie met Z33, huis voor actuele kunst (Hasselt, BE)