Repetitie 03: Walkthrough

White Horse/ Twin Horse

Het kunstenaarsduo Revital Cohen en Tuur Van Balen blaast hun fysieke en digitale werk nieuw leven in. Diverse curatoren en makers zijn te gast om de tentoonstelling met 'repetities' te reactiveren. De derde repetitie, 'Walkthrough', is een invulling van kunstenaar en schrijver Tyler Coburn. 

Deze winter brengt het kunstenaarsduo Revital Cohen & Tuur Van Balen hun volledige fysieke en digitale archief van proces en werk naar de expositieruimtes en het theater van de Brakke Grond. Samen met verschillende curatoren en makers uit diverse disciplines experimenteren ze om nieuwe opstellingen (repetities) met hun archief en werk te maken. Door de tentoonstelling te ‘repeteren’ krijgt het publiek een uniek kijkje achter de schermen van een tentoonstellingspraktijk en verkent het duo verschillende mogelijkheden om werk, onderzoek en proces te presenteren.   

Ter voorbereiding van White Horse/Twin Horse gingen Cohen en Van Balen in relatietherapie; transcripties van deze sessies vormen een script dat twee acteurs op gezette tijden repeteren binnen de tentoonstelling. De akte van Tyler Coburn maakt een verbinding tussen deze sessies en het doorlopende onderzoek van de kunstenaars naar wat ze zelf “onzichtbare landschappen in consumptieproducten” noemen. Coburn vraagt zich af wat er gebeurt als we ook het zelf als black box benaderen en in dit landschap delven naar sporen van wat tegelijkertijd vertrouwd en verrassend is.

Voor zijn akte heeft Coburn de tentoonstelling ontdaan van kunstwerken, wat past heeft hij in één ruimte opgeslagen. Waarom hij hier voor gekozen heeft, waarom de voiles uit Avant Tout, Discipline als theatergordijnen hangen, waarom er in een tentoonstellingsruimte een dierlijke geur hangt, zijn vragen zoekend naar antwoorden. Een rondleiding door de tentoonstelling, geleid door actrice Esther Mugambi, zou de kwestie kunnen ophelderen of nog verder verwarren.

De rondleidingen vinden op zondag 7 januari plaats om 16.00 uur en om 17.15 uur en op dinsdag 9 januari om 17.30 uur (gratis). Er is beperkt plek dus reserveer via secretariaat@brakkegrond.nl.   

Binnen het evoluerende karakter van de tentoonstelling is er ook plaats voor verstilling. Bij iedere aktewissel wordt door onze writer-in-residence Judith Vrancken gereflecteerd op de laatste status waarin de tentoonstelling verkeerde. Lees haar terugblik op Repetitie 03 hier.

 

 

 

Over Tyler Coburn 

Tyler Coburn is kunstenaar en schrijver, werkzaam in New York. Zijn werk werd onder andere tentoongesteld in de South London Gallery, Kunsthalle Wien, CCA Glasgow, Western Front in Vancouver, Grazer Kunstverein, UCC in Beijing, Objectif Exhibitions in Antwerp en Sculpture Center in New York. Coburn nam deel aan de 11e Gwangju Biënnale en aan de tiende Shanghai Biënnale. Zijn stukken verschenen in e-flux journal, Frieze, ArtReview, Metropolis M en Mousse.

Repetities:

  • 9 dec t/m 20 dec: Repetitie 01 Index door kunstenaars Revital Cohen & Tuur Van Balen
  • 21 dec t/m 6 jan: Repetitie 02 Moonbouncing door curator Samuel Saelemakers
  • 7 t/m 12 jan: Repetitie 03 Walkthrough door kunstenaar en schrijver Tyler Coburn 
  • 13 t/m 28 jan: Repetitie 04 Dormant remains door curator Christina Li 
  • [to be confirmed]: Repetitie 05 door artistiek directeur Veem House, Anne Breure 
  • 26 jan: Rehearsal/ Repetition (studiedag). Reflectie op de repetities met de kunstenaars, het publiek en Z33
Beeld Avant Tout Discipline, © Tyler Coburn
In coproductie met Z33, huis voor actuele kunst (Hasselt, BE)