Revital Cohen & Tuur Van Balen

White Horse/ Twin Horse (rehearsing an exhibition)

Een tentoonstelling die breekt met de huidige tentoonstellingsmodus

In het werk van kunstenaarsduo Revital Cohen en Tuur Van Balen zijn proces en eindresultaat zodanig met elkaar verweven dat het exposeren van werken om nieuwe benaderingen vraagt. Dit resulteert in een collaboratieve, continu in beweging zijnde tentoonstelling in vijf aktes.

In co-productie met: Z33, Huis voor Actuele Kunst, Hasselt (BE).

Met dank aan: Amsterdams Fonds voor de Kunst

Het duo Revital Cohen en Tuur Van Balen omschrijft hun werk als ‘situated practice’: een praktijk waarbij het werk wordt gemaakt in verschillende netwerken en waarbij het proces even belangrijk is als het uiteindelijke resultaat. Zo bedachten ze een nieuwe handelsroute om vuurwerk uit het Chinese Liuyang te importeren naar Congo en daar af te schieten in een open mijn (Trapped in the Dream of the Other, 2017) of ontwierpen ze een object dat louter bestemd is om bepaalde bewegingen uit te lokken bij de arbeiders aan de productielijn in een Chinese fabriek (75 Watt, 2013). Aan hun ambitieuze projecten, die vaak jaren in beslag nemen in samenwerking met specialisten uit diverse domeinen, gaat heel wat onderzoek vooraf dat integraal deel uitmaakt van het werk. 

 

Een tentoonstelling in vijf aktes

Geïnspireerd door de werking van de Brakke Grond als multidisciplinaire presentatieplek, experimenteren Cohen en Van Balen met theatertechnieken en -formats om proces en onderzoek te tonen. Als gevolg hiervan presenteert het duo voor White Horse/ Twin Horse (rehearsing an exhibition) hun werk in een reeks aktes of repetities. Niet alleen verhuizen ze al hun werken uit opslag en archief naar de ruimtes van de Brakke Grond, ook nodigen ze experts (waaronder curator Samuel Saelemakers, theatermaker Anne Breure en kunstenaar Tyler Coburn) uit om de werken op vijf verschillende momenten te activeren. Zo stapt het duo af van de gebruikelijke, statische tentoonstellingsmodus voor een meer collaboratief en open model dat het experiment omhelst.  

 

Nieuwe verbanden

Gewoonlijk wordt wat achter de schermen gebeurt aan het oog van het publiek onttrokken. Niet bij deze tentoonstelling, die voortdurend in de ombouwfase lijkt te verkeren. Van materiaal uit blogs, e-mails en andere teksten die Cohen en Van Balen schreven wordt ter plaatse nieuw, performatief werk gemaakt dat als ‘live rehearsal’ meerdere keren terugkeert in de tentoonstelling. White Horse/ Twin Horse (rehearsing an exhibition) is – om in theatertermen te blijven – eerder een repetitie dan een definitieve opvoering. Deze ongebruikelijke werkwijze is ook een manier om een nieuwe samenhang aan te tonen tussen de verschillende projecten waar de kunstenaars de afgelopen jaren aan hebben gewerkt. 

 

Residu 

Binnen het evoluerende karakter van de tentoonstelling is ook plaats voor verstilling, vastgelegd in tekst door een writer-in-residence als getuige bij iedere aktewissel. Deze documentatie is beschikbaar voor bezoekers als inkijkje in de totstandkoming van de actuele status waarin de tentoonstelling verkeert. Het project wordt afgerond met een studiedag op vrijdag 26 januari 2018 waarvoor kunstenaars en denkers op uitnodiging samen het snijvlak verkennen tussen proces, onderzoek en presentatie. De uitkomsten hiervan worden in het laatste weekend van de tentoonstelling gedeeld met het publiek.   

Over de kunstenaars

Revital Cohen (GB) en Tuur Van Balen (BE) wonen werken in Londen. Ze stelden recent tentoon in Para Site in Hong Kong, 7th Moscow Biennale, Kunstverein Düsseldorf, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Vienna, Fotomuseum Winterthur, HKW Berlin en Museum of Contemporary Art Tokyo. Hun werk is opgenomen in de collecties van Museum of Modern Art, New York en M+ Museum, Hong Kong. In 2019 zal de eerste overzichtstentoonstelling van hun werk in Z33 in Hasselt plaatsvinden. 

Het programma

Repetitie #1 door Revital Cohen & Tuur Van Balen

Opening 9 dec 16.00 uur.

za 9 dec t/m 20 dec

Repetitie #2 door Samuel Saelemakers

Opening 21 dec 17.00 uur met een introductie door Samuel Saelemakers. 

do 21 dec t/m za 6 jan  

Repetitie #3 door Tyler Coburn

Opening 7 jan om 16.00 uur met een introductie door Tyler Coburn en een performatieve wandeling door de expositie.

zo 7 jan t/m vr 12 jan

Repetitie #4 door Christina Li

Opening 13 jan om 17.00 uur met een introductie door Christina Li.

za 13 jan t/m zo 28 jan 

Repetitie #5 door Anne Breure

Met een beschouwing door Anne Breure tijdens de Generale Repetitie op 26 jan.

Generale Repetitie 

Als afsluiting van de tentoonstelling organiseren Z33 en de Brakke Grond een studiedag waarin wordt gereflecteerd over de repetities die deze tentoonstelling doorliep alsook de rol van het publiek in een constant veranderende constellatie.

Vri 26 jan 

Credits
BeeldHeart Lines Production Still, 2016 © Revital Cohen en Tuur Van Balen
Trapped in the Dream of the Other Production Still, 2017 © Revital Cohen en Tuur Van Balen
75 Watt Production Still, 2013 © Revital Cohen en Tuur Van Balen
Dissolution (i Know Nothing) Production Still, 2016 © Revital Cohen en Tuur Van Balen
Sterile Production Still, 2014 © Revital Cohen en Tuur Van Balen