screen_shot_2018-10-25_at_18.57.02.png

WSS4
Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

When she spoke

Eind 2018 verwelkomen we Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat om vakkundig de premises de Brakke Grond over te nemen met recente video installaties. In hun poëtische werk raken ze aan thema’s als herinnering en herdenken. Deze werken vormen de basis voor het verder uitdiepen van vragen rond beweging.

 

When she spoke

 

Foighel Brutmann en Efrat stellen een visuele vertaling voor van bijzondere of historisch beladen plekken en verhalen. Het onderzoek naar de performatieve kwaliteiten van bewegend beeld vormt een rode draad in hun praktijk: enerzijds analyseren ze de camera en haar standpunten, anderzijds het subject. Ze willen daarbij de ruimtelijke mogelijkheden en het potentieel van tijdsverloop van het (her)lezen van beelden markeren.
 

Recente ontwikkelingen in hun praktijk verschuiven richting onderzoek naar het maken van beelden van verzet als een sequentie van interacties tussen ondergrond en materiaal. Deze uitwisselingen dringen de beelden binnen en laten sporen maar ook betekenis na. Foighel Brutmann en Efrat gaan dieper in op de gereedschappen zoals het scherm, de lens, de kristallen om opnieuw naar een afbeelding te kijken. Ze nemen de beweging van de camera, de spanning tussen collectieve en individuele ervaring van de kijker, en de tijdelijkheid van verhalen en herinneringen onder de loep.
 


Lees het interview met programmamaker Wytske Visser

▶︎ De Experten
 

Biografie

 

Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat (beiden °1983, Tel Aviv) wonen en werken in Brussel. Foighel Brutmann studeerde aan P.A.R.T.S., Efrat aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. In 2014 toonden Foighel Brutmann en Efrat hun eerste overzicht in het Brusselse Argos.
 

Hun werk was in groepstentoonstellingen in Jeu de Paume (FR), Portikus (DE), CC Strombeek (BE), in screenings in de Beursschouwburg (BE) en op filmfestivals als IDFA en IFFR (NL), Courtisane (BE) en Oberhausen Film Festival (DE). In 2017 namen ze deel aan het residency programma van Wiels, Brussel.