screen_shot_2018-10-25_at_18.57.02.png

WSS4
Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat

When She Spoke

Eind 2018 verwelkomen we Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat om vakkundig de premises de Brakke Grond over te nemen met recente video installaties. In hun poëtische werk raken ze aan thema’s als herinnering en herdenken. Deze werken vormen de basis voor het verder uitdiepen van vragen rond beweging.

 

When She Spoke

 

Foighel Brutmann en Efrat stellen een visuele vertaling voor van bijzondere of historisch beladen plekken en verhalen. Het onderzoek naar de performatieve kwaliteiten van bewegend beeld vormt een rode draad in hun praktijk: enerzijds analyseren ze de camera en haar standpunten, anderzijds het subject. Ze willen daarbij de ruimtelijke mogelijkheden en het potentieel van tijdsverloop van het (her)lezen van beelden markeren.
 

Recente ontwikkelingen in hun praktijk verschuiven richting onderzoek naar het maken van beelden van verzet als een sequentie van interacties tussen ondergrond en materiaal. Deze uitwisselingen dringen de beelden binnen en laten sporen maar ook betekenis na. Foighel Brutmann en Efrat gaan dieper in op de gereedschappen zoals het scherm, de lens, de kristallen om opnieuw naar een afbeelding te kijken. Ze nemen de beweging van de camera, de spanning tussen collectieve en individuele ervaring van de kijker, en de tijdelijkheid van verhalen en herinneringen onder de loep.
 

Voor hun omvangrijke presentatie in Nederland, is een keuze gemaakt uit recent werk. Voor het eerst zal de serie van drie videowerken Gathering Series getoond worden. Daarnaast wordt er voor de Grote Zaal van de Brakke Grond een nieuwe installatie ontwikkeld, When She Spoke, waaraan de titel van de expositie ook ontleend is.

 

"When She Spoke gaat niet alleen over het woord nemen maar ook over een aanwezigheid opeisen."

Ontdek wat programmamaker Wytske Visser zo fascinerend vindt.

▶︎ De Experten #1

 


"Ze leggen geen beslag op materialiteit van het medium maar doen wel een suggestie."

Andrea Cinel is curator bij het Brusselse Argos, Centrum voor Kunst en Media.

▶︎ De Experten #2
 

 
"Ze gaan niet fetisjistisch om met hun eigen medium. Ze kiezen voor elk project de beste vorm, van found footage op YouTube tot zelf draaien op 16 mm.”

Helena Kritis is programmamaker bij Beursschouwburg en IFFR

▶︎ de Experten #3
 

Screening Miroir Séb Fragile


Het slotstuk van Gathering Series is Miroir Séb Fragile !, een muziekfilm/eerbetoon aan cinematograaf Sébastien Koeppel. De film is gemaakt tijdens een opnamesessie van twee dagen, een experiment in improvisatie, zowel muzikaal als cinematografisch.

 

Miroir Séb Fragile ! is een uitnodiging om samen te komen rond een filmprojectie en muziek. Speciaal voor deze expositie activeren we het audiovisuele werk op vijf verschillende momenten.

 

► Vind hier het timeslot dat voor jou het best past.

Biografie

Sirah Foighel Brutmann en Eitan Efrat (beiden °1983, Tel Aviv) wonen en werken in Brussel. Foighel Brutmann studeerde aan P.A.R.T.S. te Brussel, Efrat aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. In 2013 toonden Foighel Brutmann en Efrat hun eerste overzicht in Kunsthalle Basel (CH).

Hun werk werd gepresenteerd in duoshow in Argos (BE), CAC Delme (FR), Argos (BE) en in groepstentoonstellingen in Jeu de Paume (FR), Portikus (DE), CC Strombeek (BE), in screenings in de Beursschouwburg (BE) en op filmfestivals als IDFA en IFFR (NL), Courtisane (BE) en Oberhausen Film Festival (DE). In 2017 namen ze deel aan het residency programma van Wiels, Brussel.