1.jpg

Alexis Destoop

Sonic Acts / de Brakke Grond

HEREAFTER | Expositie

Onder de titel HEREAFTER presenteert Sonic Acts een uitgebreide tentoonstelling in drie fasen, verdeeld over drie ruimtes in Amsterdam – Arti et Amicitiae, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Stedelijk Museum, die vlak na elkaar zullen openen in de aanloop naar Sonic Acts Festival 2019 (21–24 februari). De tweede fase, een samenwerking tussen Sonic Acts en de Brakke Grond, opent op 16 februari en loopt t/m 3 maart, en omvat videowerken, multi-channel installaties, en een soundwalk.

Reimagined Territories

HEREAFTER is een verkenning van de ontstaansgeschiedenis van onze huidige crisis – en wat er hierna (‘hereafter’) zal gebeuren – door na te denken over kwesties die we dagelijks op ons bord gepresenteerd krijgen: de ongelijkheid veroorzaakt door kolonisatie en geostrategische manoeuvres, de uitdagingen die de klimaatcrisis en immigratie teweegbrengen, de altijd aanwezige exploitatie en onzekerheid van de beroepsbevolking, en de manier waarop technologische vooruitgang verstoort en niet emancipeert – in andere woorden: het kleverige web van wereldwijd kapitalisme.
 

In deze context kunnen de in de Brakke Grond tentoongestelde werken gezien worden onder de subtitel Reimagined Territories. Ze herverbeelden de gebieden in de Imperial Valley in California, die beschadigd zijn door antropogene industrialisatie (Lukas Marxt). Ze herzien het strategische geopolitieke gebied van de Russisch-Noorse grensregio, dat geraakt wordt door catastrofische effecten van klimaatverandering, terwijl het tegelijkertijd een prominente rol speelt in de industriële en militaire uitbreiding naar het Noorden (Alexis Destoop). Ook pogen ze de tsunami en kernramp van 2011 in Fukushima te herzien door te kijken naar transformaties en mutaties van het lichaam (Ana Vaz). De werken tonen ons de impact van de mens op het milieu, maar ze werpen ook licht op de gemeenschappen die geraakt worden door exploitatie en onderdrukking, gericht op de mensen die op geostrategische grond leven, of op de paden van het grote Verlichtingsproject (Ulrike Ottinger). Tot slot is er Amsterdam, in kaart gebracht als een terrein dat haar stadse electromagnetische fenomenen blootstelt, met haar onzichtbare golflengtes en geladenheid (Christina Kubisch).
 

Ervaar het mee op zaterdag 16 februari, tijdens een speciaal openingsevenement: een film in het donker (Nuno da Luz, Olivier Marboeuf, Ana Vaz), een electrical soundwalk met Christina Kubisch en een panel met kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling.


▶︎ Bezoek sonicacts.com voor meer informatie over de rest van het programma.