SOUND//VISION

Experimentele audiovisuele cultuur tijdens IFFR-nachtprogrammering

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam organiseert vier nachten lang een latenight-programma boordevol innovatieve, avontuurlijke audiovisuele cultuur. De Brakke Grond slaat met het IFFR de handen in een voor de vertoning van twee experimentele performances ontwikkeld met medewerking van Vlaamse muzikanten en beeldmakers. 

Op donderdag 28 januari trapt het festival af met de Expanded Cinema-performance Throwing Shadows. Het Rikuro Miyais Phenomenology of Zeitgeist met live muziek van Floris Vanhoof (BE). En Action Direct, de bijzondere samenwerking tussen filmmaker Makino Takashi en de Belgische improvisatiemusici Dirk Serries (BE) en Teun Verbruggen (BE) voor Action Direct.
Op zondag 31 januari wordt Centaure opgevoerd: de nieuwe performance van Kurt d'Haeseleer (BE) & Frank Vigraux.

De programma’s van sound//vision richten zich steeds op vernieuwende, experimentele en avontuurlijke audiovisuele cultuur. De avonden bieden bijzondere, deels speciaal voor het evenement gevormde samenwerkingen tussen muzikanten, videokunstenaars, filmmakers en andere kunstenaars op het gebied van beeld en geluid.

SOUND//VISION donderdag 28

Throwing Shadows: Japanese Expanded Cinema, in collaboration with Tate Film 
Rikuro Miyai + Floris Vanhoof + Jun'ichi Okuyama // Makino Takashi, Dirk Serries & Teun Verbruggen. 

Het festival trapt af met de Expanded Cinema-performance Throwing Shadows, het Rikuro Miyais Phenomenology of Zeitgeist met live muziek van Floris Vanhoof, drie performances (waaronder Human Flicker) van Jun’ichi Okuyama en de bijzondere samenwerking tussen filmmaker Makino Takashi en de Belgische improvisatiemusici Dirk Serries (gitaar) en Teun Verbruggen (drums) voor Action Direct.

SOUND//VISION vrijdag 29

Deining, STM~ Duality & SINN + FORM
Tonight's Special: Marco Douma, Machinefabriek & string quintet + STM + Bretschneider & Warnecke + Low Riders (afterparty). 

Speciaal voor sound//vision brengen de Nederlandse multimuzikant Machinefabriek en strijkers Anne BakkerLidwine DamNina HitzPablo Kleinsmann en Saskia Venegas hun compositie Deining met een uitgebreide bezetting, gecombineerd met een speciaal voor de gelegenheid gemaakte film van Rotterdammer Marco Douma. Het Zwitserse STM (Luis Sanz en Niculin Barandun) neemt ons mee op een trip, waarbij het duo de uitgangspunten bepaalt, en de klanken en pixels de richting kiezen. SINN + FORM is een hybride audiovisuele voorstelling van Pierce Warnecke en Frank Bretschneider, beide afkomstig uit Berlijn. Ze gebruiken pre-cinematechnieken voor het creëren van beelden die ze mengen met hedendaagse digitale technologie. Na dit alles nodigt Lowriders ons uit voor Hefty! (met Dagger DX, Beatnologic en Ruwedata).

 

SOUND//VISION zaterdag 30

Still Und Dunkel // Lumisokea // Thug Entrancer + MMC III // WORM dj's (afterparty)

De zaterdagavond begint met het Zwitserse duo Still Und Dunkel (Benny Jaberg en Christoph Brünggel), die samen met VJ Pascal Arnold een uniek, plaatsgebonden werk creëren, gebaseerd op onderzoek in Rotterdam. Lumisokea, het Belgisch-Italiaanse duo bestaande uit Koenraad Ecker en Andrea Taeggi, brengt tactiele en textuurrijke muziek vol invloeden uit dub, noise, techno en hedendaags klassiek. Voordat WORM-dj Jahua van start gaat met de afterparty, brengt Thug Entrancer (aka Ryan McRyhew) zijn audiovisuele retrofuturistische electronix, begeleid door de beelden van beeldend kunstenaar MMC III.

SOUND//VISION zondag 31

Filmwerkplaats Rotterdam & Ji Youn Kang + Franck Vigroux & Kurt d'Haeseleer. 

Filmwerkplaats Rotterdam en de Koreaanse geluidskunstenaar Ji Youn Kang creëren een meeslepende belevenis van licht en geluid, gebruikmakend van een toenemend aantal projectoren en 16mm-filmmateriaal dat is blootgesteld aan lichtlekken. Het afsluitende optreden van deze editie van sound//vision is de postdigitale rondreis Centaure van Franck Vigroux (Frankrijk) en Kurt d’Haeseleer (België) door een toekomstige wereld, waarin de elementen en het leven bijna onzichtbaar maar onontkoombaar zijn aangetast door de technologie.

In samenwerking metInternationaal Filmfestival Rotterdam
BeeldBoven: still uit Centaure van Franck Vigroux & Kurt d'Haeseleer
Beneden: beelden IFFR