SPUI25 / amsterdam university press / deburen

Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen

Als Belg naar Nederland verhuizen, of als Nederlander naar België, dat is helemaal niet moeilijk. Daar gaan we vaak vanuit, zonder er echt over na te denken. We zijn zo verwant, zo dichtbij en bekend, we delen zoveel gemeenschappelijks en spreken zelfs dezelfde taal. Maar dat valt tegen! 

Belg in Nederland Mick Matthys schreef er een boek over, dat i.s.m. SPUI25 in de Rode Zaal wordt gelanceerd.

Verwarring en aanpassing

Mick Matthys interviewt zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land, en bespreekt de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? Zijn Belgen bijvoorbeeld echt heel bescheiden en Nederlanders heel zuinig? Verder betekent emigreren verwarring en aanpassing, maar ook trouw blijven aan jezelf en aan waar je vandaan komt. Kortom het gaat over identiteit en alle bijbehorende persoonlijke dilemma’s.  

 

Over het programma op 25 september

In het programma buigen we ons samen met de auteur en met sprekers uit België en Nederland over deze vooronderstellingen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? 

Mick Matthys kwam veertig jaar geleden zelf vanuit België naar Nederland en was tot voor kort universitair docent socialisatie- en cultuurtheorie aan de Universiteit Utrecht.
Gabriella Adèr (moderator) is journaliste & (radio) documentaire researcher, – maker. Ze woont afwisselend in Amsterdam en Brussel.  Zij heeft een bijzondere interesse en specialisme ontwikkeld voor alles wat met justitie en misdaad te maken heeft. Van juridische misstanden tot (onopgeloste) moordzaken. Onlangs maakte ze een podcast voor de VPRO over de Belgische Kasteelmoord. Daarnaast werkt ze momenteel voor het Belgische productiehuis Woestijnvis aan diverse justitie programma’s en is ze bezig met een nieuwe podcast voor KRO-NCRV over de maffia.
Tom Thienpont is een muzikant die in 1989 van Gent naar Amsterdam verhuisde.  In België speelde hij in diverse bands, waaronder K13 en The Skyblasters, in Nederland speelde hij met muzikanten van o.a. de Raggende Manne.  Om aan de kost te komen werkte hij als roadie voor The Nits en Golden Earring,  en als free lance lichttechnicus bij grote shows, waaronder The Rolling Stones. Tegenwoordig is hij vrijwilliger in de Amsterdamse verslavingszorg en treedt hij nog wekelijks op met een akoestisch duo.