STAN / de KOE

My dinner with André

Eten en drinken op het toneel.

In My Dinner with André (1998), naar het scenario van de gelijknamige Louis Malle film, schuiven Damiaan De Schrijver (tg STAN) en Peter Van den Eede (De KOE) aan tafel voor een viergangenmaaltijd, iedere avond bereid door een andere kok. Ze voeren een bijwijlen hilarische conversatie over het leven en het toneel.

Sinds haar première in 1998 toerde deze voorstelling uitgebreid in Vlaanderen en Nederland. In 1999 won ze de Grote Prijs van het Theaterfestival en werd ze genomineerd voor de Océ Podium Prijs. De première van de Franse versie vond eind oktober 2005 plaats in Toulouse (Théâtre Garonne) waarna de voorstelling gedurende drie weken in Parijs speelde in het kader van het Festival d'Automne.
In 2018 zal de 20ste verjaardag van de productie gevierd worden met een tournee door Vlaanderen, Nederland en Frankrijk.

Damiaan De Schrijver
Foto: Bart Grietens

Juryrapport Theaterfestival 1999

De voorstelling laat fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen. De scheidslijn tussen personage en persoon, rol en acteur wordt continu overschreden en vervaagt steeds meer. De twee acteurs stappen schijnbaar moeiteloos in en uit hun rol. De spanning wordt drie en een half uur stevig vastgehouden, waarbij de lange speelduur er voor zorgt dat er een gevoel van samenhorigheid tussen spelers en toeschouwers ontstaat. We krijgen het gevoel disgenoot en deelgenoot te zijn geworden. Omdat de gelaagdheid van deze meta-theatervoorstelling op zoveel verschillende manieren tot uitdrukking komt, willen wij de Grote Theaterfestival Prijs toekennen aan My Dinner with André.

Peter Van den Eede
Foto: Bart Grietens

In de pers

“Een groots moment van genieten in het theater.” La Libre Belgique

My Dinner with André bereikt een eigenzinnige piek als theater dat je het gevoel geeft iets unieks mee te maken.” De Morgen

TekstAndré Gregory en Wallace Shawn naar het scenario van de gelijknamige Louis Malle film
BewerkingDamiaan De Schrijver en Peter Van den Eede
Van en metDamiaan De Schrijver en Peter Van den Eede
KostuumsInge Büscher
Productietg STAN en De KOE