Talk Chenjerai Kumanyika

Ras, klasse en gender: de podcast als nieuwe vorm van geschiedschrijving

Kunnen podcasts de wereld verbeteren? Wel als het aan podcastmaker en activist Chenjerai Kumanyika ligt. In deze talk vertelt hij hoe verhalende podcasts kunnen helpen bij het denken over ras, klasse en gender.

​Zowel zijn podcast Uncivil, met vergeten verhalen over de Amerikaanse Burgeroorlog, als de serie Seeing White, over het idee van een wit ras, werden met dat doel gemaakt. Kumanyika legt uit wat we in postkoloniaal Nederland van de Amerikaanse rassengeschiedenis kunnen leren. Tenslotte leert hij ons hoe we persoonlijke verhalen kunnen vertellen met oog voor achterliggende sociale structuren. 

Chenjerai Kumanyika is journalist, onderzoeker en activist. Hij maakte voor Gimlet Media de podcast Uncivil, waarmee hij een Peabody Award won. Chenjerai was te horen in de serie Seeing White van Scene on Radio en werkte voor o.a. NPR Codeswitch, The Moth, Vice, Invisibilia en Rising Up Radio. In 2015 leidde zijn artikel Vocal Color in Public Radio tot een nationale discussie over diversiteit op de Amerikaanse radio. Kumanyika is als universitair docent Mediastudies verbonden aan de faculteit Mediastudies van Rutgers University (New Jersey).