Tg. STAN

Alles is rustig

Toneelschrijver Thomas Bernhard hekelt in dit stuk de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die van op de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken. Hij ironiseert in Alles is rustig vlijmscherp het nationaal-socialisme en het Teutoonse denken.

Thomas Bernhard ontleent de titel van zijn stuk ( Über allen Gipfeln is Ruh ) aan een gedicht van Goethe. Hoofdpersonage Moritz Meister (gespeeld door Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk - de tetralogie - voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse vooralpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn. Het paar krijgt bezoek van de gebrilde doctoraalstudente juffrouw Werdenfels (Jolente De Keersmaeker). Iedereen bewondert Meister, maar bovenal bewondert hij zichzelf.

In 1999 creëren Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Sara De Roo Alles is rustig , naar Thomas Bernhards Über allen Gipfeln ist Ruh . Alles is rustig toert in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Eind 2001 maakt STAN een Franstalige versie. Tout est calme reist uitgebreid door Frankrijk.

De Bernhard-trilogie

In het kader van De Bernhard-trilogie presenteert STAN Alles is rustig samen met de twee andere Bernhard-stukken, een Bernhard-marathon van ongeveer zes uur, op 21 mei.

Info en kaarten
 

Redde wie zich redden kan

'Redde wie zich redden kan' geen slechte titel kun je zien als een vervolg op Alles is rustig en is te zien op 18 en 20 mei. 

Info en kaarten

Wat zegt de pers?

"De drie acteurs vullen elkaar prachtig aan: de springerige Yolente De Keersmaeker, de rustige Sara de Roo en de lekker onbehouwen Damiaan de Schrijver. Samen hebben ze er een baldadige bloemlezing van gemaakt die de typische Bernhard-humor in het hart treft."
Marian Buijs, De Volkskrant


"De drie acteurs zijn sterk aanwezig op het toneel. Het is fascinerend om te zien hoe snel zij kunnen transformeren van redelijke, beschaafde burgers in angstaanjagende taal uitslaande agressievelingen."
Margriet Prinssen, Haarlems Dagblad


"Het trio speelt knalhard de situatie en de daarin opgetaste conflictstof. Maar het is alsof er steeds een ander spotje op wordt gezet. Alsof de scène permanent wordt gekanteld en in een ander perspectief wordt getoond. Met de brede glimlach die vraagt: is het zo eindelijk goed? Of wilt u het nóg weer anders? Het resultaat is ruim twee uur theatraal Vergnügen van een hoog niveau."
Loek Zonneveld, De Groene Amsterdammer

TekstNaar: Über allen Gipfel ist Ruh van Thomas Bernhard
Van en metJolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck en Jonas De Vuyst
Decor, licht, fotografieThomas Walgrave
KostuumsInge Büscher
Productietg. STAN