Tg. STAN

Alles is rustig

De ironie van de zelfingenomen intellectuelen

Toneelschrijver Thomas Bernhard hekelt in dit stuk de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die van op de zijlijn toekijken en steevast holle bespiegelingen maken. Hij ironiseert in Alles is rustig vlijmscherp het nationaal-socialisme en het Teutoonse denken.

De Bernhard-trilogie

In het kader van De Bernhard-trilogie presenteert STAN Alles is rustig samen met de twee andere Bernhard-stukken, een Bernhard-marathon van ongeveer zes uur, op 21 mei.

Info en kaarten
 

Redde wie zich redden kan

'Redde wie zich redden kan' geen slechte titel kun je zien als een vervolg op Alles is rustig en is te zien op 18 en 20 mei. 

Info en kaarten

Thomas Bernhard ontleent de titel van zijn stuk ( Über allen Gipfeln is Ruh ) aan een gedicht van Goethe. Hoofdpersonage Moritz Meister (gespeeld door Damiaan De Schrijver) is een gevierd auteur, die net zijn meesterwerk - de tetralogie - voltooid heeft. Samen met zijn vrouw (Sara De Roo) leeft hij teruggetrokken in een idyllisch huis in de Duitse vooralpen. Meister wacht enkel nog op de Nobelprijs om volmaakt gelukkig te zijn. Het paar krijgt bezoek van de gebrilde doctoraalstudente juffrouw Werdenfels (Jolente De Keersmaeker). Iedereen bewondert Meister, maar bovenal bewondert hij zichzelf.

In 1999 creëren Jolente De Keersmaeker, Damiaan De Schrijver en Sara De Roo Alles is rustig , naar Thomas Bernhards Über allen Gipfeln ist Ruh . Alles is rustig toert in Vlaanderen, Nederland en Duitsland. Eind 2001 maakt STAN een Franstalige versie. Tout est calme reist uitgebreid door Frankrijk.

Credits
TekstNaar: Über allen Gipfel ist Ruh van Thomas Bernhard
Van en metJolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck en Jonas De Vuyst
Decor, licht, fotografieThomas Walgrave
KostuumsInge Büscher
Productietg. STAN