Tg. STAN

De Bernhard-trilogie

STAN presenteert hun drie Thomas Bernhard-stukken als trilogie: Alles is rustig, 'Redde wie zich redden kan' geen slechte titel en Eind goed al goed. Een Bernhard-marathon van ongeveer vijf uur. Hoe verhouden de stukken zich tegenover elkaar, hoe beïnvloeden ze elkaar?

De trilogie

In 1999 ontstaat Alles Is Rustig, naar Über Allen Gipfeln Ist Ruh, ook het begin van de Bernhard-trilogie. Het stuk hekelt de ijdelheid, de zelfingenomenheid en de decadentie van cultuurmensen en intellectuelen die van op de zijlijn toekijken en holle bespiegelingen maken. In 2005 wordt het tweede deel van de trilogie gemaakt: Redde Wie Zich Redden Kan, geen slechte titel, naar de Dramoletten. Nog explicieter dan in Alles Is Rustig ontleedt Bernhard in deze minidrama’s het complexe, onverwerkte Oostenrijkse en Duitse naziverleden en het sluimerende fascisme in onze maatschappij. In 2013 komt het derde en laatste deel van de Bernhard-trilogie tot stand: Eind Goed, Al Goed naar Am Ziel. Een weduwe en haar dochter nodigen de jonge toneelschrijver van het pas in première gegane stuk Eind Goed Al Goed uit in hun villa in Katwijk Aan Zee. Is de moeder dominant? Is de dochter de gevangene van haar moeder? Brengt de schrijver soelaas?

De trilogie is een getuige van de veranderde tijd en van de evolutie van het gezelschap sinds de creatie van het eerste deel in 1999. Twee pas afgestudeerde theatermakers, Sara Haeck en Jonas De Vuyst, spelen mee. Zij vertegenwoordigen een nieuwe generatie die ondertussen haar plaats opeist.
 

Hoe de liefde voor Thomas Bernhard begon

Het genadeloze gewetensonderzoek waar Bernhard ons steeds weer toe dwingt, gelukkig niet zonder een flinke portie humor, blijft een uitdaging die toneelspelersgezelschap STAN graag aangaat. In 1993 maken Jolente De Keersmaeker en Damiaan De Schrijver samen met Julien Schoenaerts Gewoon Ingewikkeld naar Einfach Kompliziert van Thomas Bernhard. Het was onvermijdelijk, Bernhard zou één van STANs compagnons de route blijven. Drie jaar later bewerken De Keersmaeker en De Schrijver de roman Alte Meister tot een toneelmonoloog, Oude Meesters. 
 

De enige manier om in leven te blijven, dit wil zeggen geen zelfmoord te hoeven plegen, is niet meer denken, zich afwenden van wetenschap en kunst (filosofie)… Zodra we beginnen te filosoferen en een paar steken van de geaccepteerde werkelijkheid hebben losgeprutst, hebben we al snel alleen nog maar een paar losse lappen in de hand, we zien dan in wat voor absurde klucht we verzeild zijn geraakt.

Thomas Bernhard

De voorstellingen Alles is rustig en Redde wie zich redden kan zijn in dezelfde week ook los te bezoeken.

Alles is rustig, 17 mei

'Redde wie zich redden kan' geen slechte titel, 18 en 20 mei

We are public

Deze voorstelling onderdeel van de We Are Public-selectie. Pashouders kunnen telefonisch reserveren.

Tekst Alles is rustigÜber allen Gipfel ist Ruh van Thomas Berhard
Tekst Eind goed al goedAm Ziel van Thomas Bernhard
Tekst Redde wie zich redden kannaar 'Dramolette' ( Eis, A Doda, Match, Freispruch en Maiandacht ) van Thomas Bernhard
Van en metJolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Sara Haeck en Jonas De Vuyst.
Decor en lichtThomas Wlgrave
KostuumsInge Büscher
ProductieTg STAN