The Fiction Of Discovery: Curating Academies

​Een jonge of studerende kunstenaar wordt als opkomend of als een ontdekking naar voren geschoven. Maar waar lopen zij tegenaan, hoe selecteert de curator en wat zit er voor de kunstenaar in? 

Voertaal: Engels

Wat is belangrijk rondom het maken van een tentoonstelling met opkomende kunstenaars?
Wat zit er in voor de kunstenaars? Welke aanpak kan een curator nemen? Curatoren delen hun ervaring en een aantal deelnemende kunstenaars hun ervaringen. Na afloop is er een discussie waar het symbool van de jeugd wordt afgezet tegen het maken van naam in de kunstwereld.  

Met Karen Verschooren, Agata Jaworska, Guillemette Legrand en Annelys de Vet. Gemodereerd door Jeroen Boomgaard.

Agata Jaworska
Agata Jaworska is een ontwerper, curator en schrijver wonend in Amsterdam. Met Giovanni Innella heeft ze het ‘Institute of Relevant Studies’ opgezet, een studio for cureren, onderzoek en ontwerp. IoRS is een online netwerk dat nieuwe modellen ontwerpt voor bedrijven en culturele instellingen. Agata is één van de curatoren van Marres Currents #3: Sightseeing.
www.agatajaworska.com

Guillemette Legrand
Guillemette is een ontwerper, curator en sociaal strateeg wonend in Amsterdam. In haar onderzoek Guillemette is geïnteresseerd in politiek, sociale en culturele contexten. her research Legrand is interested in political, social and cultural contexts. Guillemette is één van de curatoren van Marres Currents #3: Sightseeing.

Annelys de Vet
Annelys de Vet is een ontwerper, intieerder en curator wonend in Brussel. Sinds 2009 is ze hoofd van de afdeling ‘Think tank for visual strategies’ de ontwerpmaster aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Annelys initieert sinds 2003 een serie van subjectieve atlassen die landen vastleggen vanuit een menselijk perspectief. Onder andere Subjective atlas of Palestine (2007), Subjective atlas of Mexico (2011), Subjective atlas of Fryslân (2013) and Subjective atlas of Colombia (2015).
www.bureaudevet.be

Karen Verschooren
Karen Verschooren is een a contemporary kunst en ontwerp curator wonend in België. Momenteel werkt ze als Head of Exhibitions voor STUK Arts Centre, Leuven (BE) waar ze verantwoordelijk is voor het tentoonstellingsprogramma waaronder ARTEFACT.

Jeroen Boomgaard
Jeroen Boomgaard is een kunsthistoricus en kunstkriticus wonend in Amsterdam. Momenteel is hij werkzaam Professor of Art and Public Space aan de Gerrit Rietveld Academie en is hij hoofd van de master Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam. 

Beeld:Roel Neuraij