maartenvde.png

Maarten Vanden Eynde & Musasa

The Weight of Wonders

On-Trade-Off

Vanaf 16 november tonen we in samenwerking met Cargo in Context de thematische tentoonstelling The Weight of Wonders rond het bijzondere artistieke traject On-Trade-Off geïnitieerd door de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE). De expo laat het werk zien van o.a. Maarten Vanden Eynde & Musasa, Marjolijn Dijkman en Sammy Baloji.

 

The Weight Of Wonders

On-Trade-Off is een bijzondere artistieke samenwerking tussen de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE). On-Trade-Off belicht één specifieke grondstof, lithium die door de kunstenaars wordt gevolgd vanaf het land van herkomst (Democratische Republiek Congo) via dat van raffinage (Australië) en dat van toepassing in hardware (China). Het metaal wordt momenteel beschouwd als 'het nieuwe zwarte goud' omwille van zijn cruciale rol in de wereldwijde transitie naar een groene, fossielvrije economie. Gedurende minimaal twee jaar maken verschillende kunstenaars individueel werk rond deze thematiek. Zij willen aantonen, dat er sinds de 17de eeuw met zijn Triangular Trade nog weinig veranderd is in humanitaire omstandigheden en economische disbalans.
 

De eerste fases van het project werden tijdens Contour 9 (2019) in Mechelen gepresenteerd. Nieuwe edities volgen in de Biennale van Lubumbashi (oktober) en in Cargo in Context Amsterdam (november-december). Voor deze laatste editie The Weight of Wonders, werkt de Brakke Grond nauw samen met Cargo waar werk is te zien van Maarten Vanden Eynde & Musasa, Georges Senga, Marjolijn Dijkman, Sammy Baloji, Jean Katambayi & Daddy Tshikaya.
 

Tijdens Amsterdam Art Weekend (23-25 november) en de duur van de tentoonstelling organiseren Cargo en de Brakke Grond verschillende randprogramma’s.

 

▶︎ Opening: vrij 15 nov, met live column van Hicham Khalidi
(directeur Jan van Eyck academie)
▶︎ Randprogramma wordt bekend gemaakt einde augustus