Theater Malpertuis

Europa in de herfst

In zijn nieuwe voorstelling Europa in de herfst bevraagt regisseur Piet Arfeuille politieke ontwikkelingen anno nu middels een herbewerking van Sophocles' Oedipus in Colonus en Antigone. Door deze lens toont hij aan dat er thema's zijn die zich niet lenen voor de compromissen die in de Europese politiek zo cruciaal zijn.  

Het is onrustig in de wereld. De vluchtelingenstromen zorgen voor angst en paniek. Het multiculturele project ligt onder vuur. Overal steken protectionisme en nationalisme weer de kop op. Staat de Europese Unie op het punt uit elkaar te vallen? Of zijn we onderweg naar een nieuw Europees project? Met acht jonge acteurs brengt Piet Arfeuille een bewerking van Sophocles' klassiekers Oedipus in Colonus en Antigone. In dit antieke repertoiretheater vinden ze thema's die nu actueler dan ooit zijn: de vluchtelingencrisis, terreur, ouder-kindrelaties, het verband tussen politieke strategie en identiteit. 

Met Europa in de herfst maakt regisseur Piet Arfeuille voor Theater Malpertuis een derde voorstelling met een politiek thema, na Recht zal zijn wat ik zeg! en GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder. Dit keer zijn het de grondvesten van de democratie zelf die het onderwerp van de voorstelling zijn. 

Nederlandse première

"Wat is er met het aanvankelijke enthousiasme gebeurd? Was er dan niemand die kon waarschuwen dat je door geldstromen te liberaliseren en markten meer macht te geven, de slagkracht van zowel politicus als burger lamlegt?" - Piet Arfeuille 

In de pers

★★★  De Standaard
"Archaïsche lyriek en wijsneuzige goden ruimden plaats voor meer directheid en een sociaalpsychologisch sausje. En hup, in de klassieke thematiek herken je plots de hedendaagse terreurtijden, paniekpolitiek en zowaar het Belgische asiel van Carles Puigdemont." 

★★★ De Morgen
"De regie is zoals we van Arfeuille gewoon zijn: sober en zonder franje. Dat wordt al weerspiegeld in het strakke decor, dat niet meer om het lijf heeft dan oplopende, met bitumen beklede houten vloerdelen en een zitput. Het tempo is traag, de taal verheven maar niet retorisch. Knap collectief werk van de acht jonge spelers en sterk acteerwerk in het bijzonder van Joren Seldeslachts (Oedipus) en Gorges Ocloo (Creon)." 

Lees de hele recensie

Productie Theater Malpertuis
Regie en tekst Piet Arfeuille naar Sophocles
Dramaturgisch advies Klaas Tindemans
Spel Soufiane Chilah, Dries De Sutter, Elien Hanselaer, Gorges Ocloo, Lauranne Paulissen, Joren Seldeslachts, Timo Sterckx & Loes Swaenepoel
Kostumering Lieve Pynoo
Scenografie Amber Vandenhoeck
Licht Mark Van Denesse
Productieleiding Rik Teunis