Theater Malpertuis

GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder

Na een afschuwelijke aanslag in het hart van Europa neemt de moeder van een gedode terrorist het woord. Honderden burgers, vooral kinderen, kwamen gruwelijk om. Zonder haar zoon te vergoelijken of zichzelf te sparen, neem ze de maat van de tijd waarin ze leeft. Een ontroerende theatermonoloog geschreven door Tom Lanoye, geregisseerd door Piet Arfeuille en gespeeld door niemand minder dan steractrice Viviane De Muynck.

 

I.s.m. Brainwash organiseren we om 19:30 een voorgesprek met Tom Lanoye en Tarik Fraihi. De toegang is gratis.

Betoog voor menselijkheid

Na een succesvolle tournee door België, Nederland en Frankrijk geeft Viviane De Muynck voor de allerlaatste keer gestalte aan de moeder van een gedode terrorist. Naast een psychologisch portret dat de beweegredenen van de geweldenaar probeert te doorgronden, is GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder vooral een betoog voor menselijkheid en een pleidooi voor nuance: een mens of zijn handelingen is niet te herleiden tot een paar motieven.

Arfeuille heeft de kracht van Lanoye's tekst versterkt door De Muynck in een kale maar monumentale ruimte te plaatsen.  Het resultaat is een uitgepuurde voorstelling waarin De Muynck haar verweer helder en indringend op het publiek loslaat. Ze acteert op het scherp van de snede en dat laat niemand onberoerd, al zeker de moeders niet.

 

Voorgesprek Tom Lanoye en Tarik Fraihi

Deze voorstelling wordt geprogrammeerd in het kader van Brainwash Festival. En Brainwash zou Brainwash niet zijn als er niet ook gereflecteerd wordt op het thema van de voorstelling. Daarom gaan GAZ-auteur Tom Lanoye en Tarik Fraihi, expert op het gebied van radicalisering en de multiculturele samenleving, met elkaar in gesprek voorafgaand aan de voorstelling. Wat is toch de reden dat we in Europa geconfronteerd worden met fundamentalistisch geweld? In plaats van te wijzen op de fouten van eenlingen en de verachtelijke daden waar zij toe in staat bleken kijken we tijdens dit gesprek eens kritisch in de spiegel. In hoeverre zijn economische en politieke ongelijkheid van invloed op radicalisering, of in bredere zin de Europese cultuur? En kunnen we geweld in de toekomst voorkomen?
 

De sprekers
 

Tom Lanoye is een Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer. Hij staat bekend als geëngageerd schrijver en houdt ervan zich te verdiepen in omvangrijke en complexe projecten. In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk Heldere hemel. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Tarik Fraihi is politiek directeur van de Vlaamse partij Groen. Hij was docent Maatschappelijke vraagstukken aan studenten van de opleiding Sociaal Werk en is als auteur en columnist bekend om zijn vele opiniestukken en boeken over integratie en migranten.

Vivane de Muynck

Vivane De Muynck (1946) is de grande dame van het Vlaamse theater.  Ze studeerde in Brussel en is sinds 1993 vooral actief bij het Brusselse theatergezelschap Needcompany. Ze heeft meer dan zestig films op haar naam staan. In 1987 ontving De Muynck de Theo d'Or voor haar vertolking van Martha in Who's Afraid of Virginia Woolf, in 2016 ontving ze de Carrièreprijs op het Film Fest Gent  en onlangs werd ze geëerd met de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste 2017. 

Theater Malpertuis

Theater Malpertuis is een theaterproductiehuis dat in 1967 opgericht werd in het West-Vlaamse Tielt. Theater Malpertuis staat garant voor innovatie, experiment en kwaliteit. Sinds 2009 is Piet Arfeuille artistiek directeur. Naast geactualiseerde bewerkingen van klassiek repertoire geeft Arfeuille ook plaants aan andere artistieke disciplines (beeldende kunst, dans) en is er ruimte voor talentontwikkeling.

In de pers

★★★★   Theaterkrant
"Gaz is het portret van de moeder van een geweldenaar; een prachtige theatermonoloog geschreven door Tom Lanoye. Viviane De Muynck speelt als altijd voortreffelijk." 
Lees de volledige recensie


★★★  De Volkskrant
"De valkuil van te veel sentiment dreigt voortdurend, maar de grote Vlaamse actrice Vivianne De Muynck balanceert virtuoos. Het klinkt hard, maar De Muynck maakt aannemelijk dat een kind er soms beter niet had kunnen zijn." 
Lees de volledige recensie
 

★★★★★   Knack 
"Viviane De Muynck speelt naar het publiek toe, maar er niet óp. Het is een monologue intérieur, als voordracht gebracht. Een voordracht binnen de eigen atmosfeer. Haar bewegingen zijn kort gehouden, miniatuurtjes haar subtiele mimiek." 
Lees de volledige recensie 

 

 

Credits
SpelViviane De Muynck
ProductieTheater Malpertuis, GoneWest
TekstTom Lanoye
RegiePiet Arfeuille
DecorRuimtevaarders
LichtJan Maertens
GeluidPeter Connelly
KostuumsLieve Pynoo
CoproductieThéâtre de Namur