beginners019.jpg

Fred Debrock

Theater Malpertuis

Beginners

De personages van de beroemde Amerikaanse schrijver Raymond Carver zijn vastgelopen in relationele routine en begraven dromen. Ze worden opgeschrikt door een plotse crisissituatie of brengen hun zekerheden zelf aan het wankelen vanuit een diepgeworteld verlangen naar ‘het andere’.  Regisseur Piet Arfeuille en cineaste Nathalie Teirlinck verweven een vijftal korte verhalen van Raymond Carver tot een filmische theatrale ervaring.

Filmisch theater

Carvers’ kortverhalen zijn al vaak bewerkt voor theater en film, waarbij Short Cuts van regisseur Robert Altman (1993) de bekendste is. Dat theaterregisseur Piet Arfeuille en cineaste Nathalie Teirlinck samen in het universum van Carver duiken, belooft een spannende visuele en theatrale gebeurtenis te worden. Wie in 2011 hun productie Yesterday (or how we felt about the rumour) zag, weet dat ze filmisch theater maken, zonder ook maar één camera te gebruiken.

Piet Arfeuille en Nathalie Teirlinck

Piet Arfeuille

Als freelance regisseur schreef en regisseerde Piet Arfeuille (1961) opmerkelijke en soms controversiële bewerkingen van klassiekers: Raadseltjes (naar Oedipus), Hamlet en Romeo&Julia van Shakespeare. In zijn hoedanigheid als artistiek directeur van Theater Malpertuis is er veel plaats voor divers werk: stevig teksttheater met vaak een politieke inslag maar ook hybride voorstellingen waarin het theater zich meet met andere kunstdisciplines.

Nathalie Teirlinck

Nog voor ze afstudeerde aan het KASK, gooide de 33-jarige Gentse filmregisseur en scenarioschrijfster Nathalie Teirlinck hoge ogen met haar gelauwerde kortfilms: Anémone (2006) en Juliette (2007). Op het filmfestival van Berlijn sleepte ze vervolgens voor Venus vs. Me (2010) een prijs in de wacht. Met Le passé devant nous stelde Teirlinck in 2016 haar langverwachte langspeelfilm voor. De film werd bekroond met twee Ensors en de Eurimages Award. Ondertussen maakte ze ook haar intrede in het theater: Staring Girl en Slumberland werden beiden genomineerd voor het Theaterfestival.

Credits
ProductieTheater Malpertuis
TekstRaymond Carver
Bewerking en regiePiet Arfeuille, Nathalie Teirlinck
SpelEls Olaerts, Stefan Perceval, Karlijn Sileghem, Tim Taveirne, Frans Van der Aa, Naomi van der Horst, Vincent Van Sande, Ariane van Vliet, Marlies Bosmans
VormgevingAmber Vandenhoeck
Muziek Gary Shepherd (Streamer)
KostuumsLieve Pynoo
CoproductieCC De Grote Post Oostende