Tom Callemin

De Brakke Grond presenteert in samenwerking met Fotomuseum provincie Antwerpen (FOMU) het fotografisch universum van Tom Callemin (BE, °1991). 

 

Solo-expositie

In een wereld waarin we worden overspoeld door beelden en iedereen al snel honderden snapshots per maand met z’n smartphone maakt, leest het werk van Callemin als een ode aan traagheid, een artistiek onderzoek naar het perfecte beeld.

De beelden die Tom maakt vergen maanden aan voorbereiding waarin hij beelden verzamelt, schetsen maakt en sets bouwt. Eenmaal in de studio gaat de zoektocht verder en vraagt Tom veel van zijn modellen. Soms is hij een uur bezig om een hand in de juiste positie te krijgen of herhaalt hij dagenlang het nemen van dezelfde foto. In een van zijn series onderzoekt hij de invloed van de camera (of juist de afwezigheid hiervan) op zijn modellen door met flitslicht in totale duisternis te fotograferen. Zowel apparaat als fotograaf blijven hierdoor onzichtbaar voor de geportretteerde; vertrouwen, concentratie en een snijdende stilte die plots doorbroken wordt door zijn flits zijn voelbaar aanwezig. Het resultaat is een reeks beklijvende beelden waar de fotograaf het innerlijke leven van de modellen heel dicht probeert te benaderen.

Naast portretten exposeert Tom Callemin ook zijn serie sterk geconstrueerde zwart-wit beelden van desolate landschappen en personen en drie videoportretten. 

 

Programma rondom de expo:

Zaalprogramma: Een ander licht

Flitsbezoeken 

Slow tour

Over Tom Callemin

Na een opleiding fotografie studeert Tom Callemin in 2015 af in de vrije kunsten. In 2014 maakt hij deel uit van de tien fotografen, geselecteerd voor het FOMU-magazine .tiff. Zijn prille oeuvre wordt sindsdien zowel nationaal als internationaal tentoongesteld.

Meer lezen? Taco Hidde Bakker interviewde Tom over zijn werk.

Credits
Beeld'Hole', 'Examination', 'Model III' en 'The Trick' door Tom Callemin
CuratorJoachim Naudts (FOMU)
In samenwerking met Fotomuseum provincie Antwerpen
Met dank aangalerie tegenboschvanvreden en Galerie Zink