UU TWOO

Ode de Kort

Centraal in de eerste Nederlandse solopresentatie van Ode de Kort, UU TWOO, staan de elementen O en U. De letters ontmoeten elkaar in een dialoog, van script naar lichaam en terug. Meer nog dan op de letters richt De Kort zich op de linguïstische, (typo)grafische en performatieve vragen die ze genereren. Dit proces vertaalt zich in fotografie, installatie, video’s en performances.

UU TWOO, gecureerd door Sara Giannini

In UU TWOO zet de kunstenaar de samenwerking met O en U voort aan de hand van fotografie, performance en tekst. Deze karakters verleggen de grenzen tussen identiteit en taal en zijn zowel dramatis personae als typografische lichamen. Op een pagina, op het scherm en in de ruimte bewegen, lopen en repeteren O en U verschillende posities. De letters ontmoeten elkaar in een dialoog, van script naar lichaam en terug. O kan U worden en U kan O worden. 
 

Centraal in deze mise-en-scène ontstaan nieuwe typografische films, OO’s een UU’s nemen deel aan verschillende tekstuele choreografieën op een achtergrond van grote rollen papier. Ze vormen een alfabet, een score van P’OSES waarin het lichaam van de kunstenaar als een uitgesneden teken verschijnt. De ruimte waarbinnen de Kort opereert wordt bepaald door onderzoek, repetitie en herhaling. Tussen 21 oktober en 10 november resideert ze in de Brakke Grond. 
 

Preview i.h.k.v. Unseen: vrij 20 sep, 16:00 (op uitnodiging)
Opening: vrij 20 sep, 17:00 - 19:00
Expo: za 21 sep t/m zo 13 okt

Publiek programma online vanaf 15 augustus

Luister het interview terug tussen Josse Pyl, Ode de Kort en Sara Gianinni via het platform Ja Ja Ja Nee Nee Nee.

Ga naar het interview

In de pers

"Ik blijf gefascineerd door de mogelijkheden van dezelfde materialen. En ook door de vorm ‘O’. We spreken het uit als een letter, maar het is nog veel meer: het is ook een teken, een cirkel, een klank. Sinds een jaar of twee is die cirkel ook opengevallen en een ‘U’ geworden."

▶︎ Interview in Metropolis M, maart 2019
 

"Dear Subbacultcha, I tried to provide you with answers containing the same amount of words as your questions."

▶︎ Interview op Subbacultcha.be in april 2018 

Over Ode de Kort

Ode de Kort (1992) woont en werkt in Antwerpen. Ze behaalde een BA (2013) en MA (2015) in fotografie aan de KASK School of Arts, Gent. De Kort opende in 2017 haar eerste soloshow O froooom O toooo O in SpazioA Pistoia te Italië. Meermaals was haar werk te zien in een groepstentoonstelling. Tussen 2016 en 2019 presenteerde ze bij o.a. The Gulf Between, De Warande (BE), The Fox and the Grapes, Kunstvereniging Diepenheim (NL) en in La Lama di Procopio, Dolomiti Contemporanee (IT).
 

www.odedekort.be

Over Sara Giannini

Sara Giannini is een onafhankelijk onderzoeker, curator en schrijver gevestigd in Amsterdam. Geïnformeerd door haar achtergrond in theater en semiotiek, is ze aangetrokken tot de koppeling van taal en performativiteit in verschillende (artistieke) praktijken. Sinds 2017 geeft ze les aan het Dutch Art Institute in samenwerking met If I Can'tt Dance I Don't Want To Have of Your Revolution en adviseert ze bij Das Theater in Amsterdam.