Valentijn Dhaenens / KVS & SKaGeN

Onbezongen

Eindelijk een realistisch portret van de homo politicus. Waarom hebben leiders zo’n drang naar macht in een democratie, waar dat een zeer relatief concept is? 

In navolging van zijn grootste theatersucces DegrotemonD waarin hij de mechanismes achter bekende politieke speeches blootlegde, is Onbezongen een nieuwe politieke monoloog van Valentijn Dhaenens.

Onbezongen schetst het portret van de homo politicus. Niet de onbeholpen politicus van Yes, Minister, de geïdealiseerde machine uit West Wing, het eenzame kwaadaardige genie van House of Cards of de has-been uit Revue Ravage. De nadruk zit ‘m in de realistische manier waarop in onze westerse wereld met macht omgesprongen wordt. Tevens onderzoekt het stuk de veelal irrationele redenen voor die honger naar macht.

Onbezongen vertrekt vanuit het idee dat het talent van de politicus uiteindelijk ook zijn ondergang veroorzaakt. Want het is telkens weer hun drive die hen te ver doet gaan, hun karaktersterkte die hen de voeling met de realiteit doet verliezen, hun charisma dat haar doel voorbijschiet, hun soepelheid die hun het verwijt bezorgt onbetrouwbaar, fake te zijn.

Onbezongen keert terug naar de kiem van het politieke leven: waarom hebben leiders zo’n drang naar macht in een democratie, waar macht zeer relatief is en waar politici onderworpen worpen aan de eisen van kiezers, media, belangengroepen? Waarom gaat een politicus op zoek naar erkenning in een stiel die als de meest onpopulaire ooit bekendstaat?

 


Foto: Nina Daelemans

GRATIS INLEIDING 

Op vrijdag 8 december is er van 19:45 tot 20:15 een inleiding van speech writer Vincent Stuer in de Foyer.

WE ARE PUBLIC

De voorstelling op zaterdag 9 december is onderdeel van de We Are Public-selectie. Leden kunnen reserveren door te bellen met de kassa.

Speech writer Vincent Stuer was te gast in het Vlaams duidingsprogramma De Afspraak: "Het drama van veel politici is dat ze naar echtheid op zoek zijn, terwijl dat voor een stuk tegenstrijdig is. Ze willen authentiek zijn, mensen eisen dat ook. Tegelijk is dat gevaarlijk en wordt het soms enorm afgestraft." Bekijk hier de volledige uitzending. 

Een tekst van Vincent Stuer

Als woordvoerder van liberaal partijvoorzitter en later minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht, en speech writer van voormalig Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso is Vincent Stuer kunnen doordringen tot diep in de weefsels van de politiek. Die posities lieten hem toe macht en machthebbers in close-up te observeren en bestuderen. Daarnaast doorwerkt Vincent al decennia obsessief politieke geschiedenissen en biografieën, met een indrukwekkend archief aan anekdoten en citaten tot gevolg. Hij zal de voorstelling kort inleiden, op vrijdag 8 en zaterdag 9 december om 19:45.


Vincent Stuer
Foto: Diego Franssens

Wat zegt de pers?

★★★★ De Morgen
"Aan de basis van Onbezongen ligt een krachtige tekst. Acteur Valentijn Dhaenens zit doorleefd in zijn rol, en hij is geloofwaardig als gladjanus en wollige mooiprater."

★★★★ De Standaard
"Dhaenens, met het charisma in het gezicht gegrift, maak je blindelings tot lijsttrekker. Knap hoe zijn personage gezwind van campagnespeech naar mediastorm naar zegetocht tuimelt. Een wolf met een kameleonpakje."

★★★★ Het Nieuwsblad
"Onbezongen is een voorstelling die zaadjes plant, die laat nadenken. Een voorstelling zoals er meer zouden moeten zijn."

★★★★ Theaterkrant
"Een strakke dramaturgie, een overtuigende tekst, een verhaal opgebouwd als een tragedie, een welluidende en aangename stem, een spel dat je doet glimlachen en je aanzet tot mededogen, dat alles geeft Onbezongen net dat theater-extra. Het is meer dan alleen maar een inkijk in het politieke theater."
Lees meer

 


 


Valentijn Dhaenens
Foto: Bart Grietens

Van en met Valentijn Dhaenens
Tekst Vincent Stuer
Dramaturgie Kristin Rogghe
Scenografie Roel van Berckelaer
Kostuums Heidi Ehrhart
Lichtontwerp Margareta Andersen
Geluid Max Stuurman en Stephane Papadopoulos
Productie KVS & SKaGeN