Stroom

Jan Rosseel

Vervolg expositie Back Up van Jan Rosseel

De tentoonstelling Back-up van Jan Rosseel bij Stroom Den Haag is de bekroning van het drieluik dat in 2016 bij de Brakke Grond begon. Gerijpt, doorontwikkeld en met nieuw werk toont Back-up de relatie tussen geheugen, beeld en verbeelding. 

Politieke beeldvorming 

Wat herinneren we ons van collectieve gebeurtenissen? En wat maakt een beeld iconisch? Kunnen we in de huidige tijd met zoveel beeldproductie nog geschiedenissen vergeten? In welke vormen wordt ons persoonlijke en collectieve geheugen voor de toekomst bewaard?
Gevoed door deze vragen doet fotograaf en visual storytellerJan Rosseel al vijf jaar artistiek onderzoek. De door hem verworven inzichten vormen de basis voor Back-up dat gestalte heeft gekregen in een drieluik van opeenvolgende tentoonstellingen. Na de Brakke Grond en Museum Dr. Guislain in Gent (BE) heeft Back-up bij Stroom een nieuw motief, namelijk het proces tegen Nicolae en Elena Ceauṣescu in 1989. Dit motief leidt naar de fundamenten in het onderzoek van Rosseel, namelijk de vermenging van persoonlijke herinnering, het door de media gevormde collectieve geheugen en de geschiedenis; en de rol die beeld(vorming) hierin speelt.

 

Het drieluik

Back-up is een drieluik-tentoonstelling van de Brakke Grond, kunstcentrum Stroom en Museum Dr. Guislain. Met twee opeenlopende exposities in Amsterdam en Gent, is de tentoonstelling in Den Haag rond.  

De solo-expositie van Jan Rosseel is geweest in:

 

De Brakke Grond, Amsterdam:

10 dec 2016 t/m 29 jan 2017

Nadruk op de media

 

Museum Dr. Guislain, Gent:

11 mrt 2017 t/m 28 mei 2017

Nadruk op de psyche  

 

En opent in: 

Stroom, Den Haag:

2 dec 2017 t/m 18 feb 2018

Nadruk op de politiek 

 

Over de kunstenaar

Jan Rosseel (Brussel, 1979) studeerde documentaire fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en fotojournalistiek aan de School voor Media en Journalistiek in Aarhus, Denemarken.

Het werk van Jan Rosseel is het best te omschrijven als ‘visual storytelling’. Het bevindt zich tussen het vertellen van een verhaal en pure documentatie. Hij werkt als een verzamelaar van herinneringen met behulp van fotografie, video en objecten. Zijn op onderzoek gebaseerde projecten hebben historische gebeurtenissen als uitgangspunt en de werking van het geheugen. Hij maakt in zijn onderzoek gebruik van wetenschappelijke en journalistieke methoden, om tot een vertelling te komen waarin feit en fictie naast elkaar bestaan.

Zijn foto's zijn onder andere gepubliceerd in het International New York Times, Le Monde, Volkskrant Magazine, Vrij Nederland, Onze Taal, 8WEEKLY, copypasteculture, GUP, Piel de Foto, photographer.ru en Foam Magazine.

Back-up is een drieluik-tentoonstelling van de Brakke Grond, kunstcentrum Stroom en Museum Dr. Guislain. 

Neem hier een kijkje achter de schermen van het laatste deel van het drieluik in Den Haag, samen met kunstenaar Jan Rosseel.

 

Op 2 december 17:00 uur is de opening van de laatste tentoonstellinglocatie: kunstcentrum Stroom, Den Haag. Meer info vind je hier.

Meer over de kunstenaar? Bekijk eerdere of lopende projecten. 

Credits
Beeld Jan Rosseel, 'Beklaagdenbank van het proces tegen Nicolae en Elena Ceausescu (2017)'.
Jan Rosseel, 'On the Aesthetics of Violence (2016)'.
Met dank aan Mondriaan Fonds, The Art of Impact, Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Study, gemeente Den Haag
Co-productie van De Brakke Grond, Stroom Den Haag en Museum Dr. Guislain