VPRO

De Libris geschiedenis prijs

De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019 is bekend. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. Vanuit ons huis wordt tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT de prijs bekend gemaakt.

 

De genomineerden

De genomineerden zijn:
Rens Bod, Remco Breuker, Jan Brokken, Roelof van Gelder, Beatrice de Graaf, Jonne Hamsma, René Kok, Erik Somers, Bart van Loo (BE), Annet Mooij en Sjeng Scheijen

 

Natuurlijk zijn wij als Vlaams Cultuurhuis benieuwd of het boek De Bourgondiërs van Bart Van Loo in de prijzen gaat vallen. Het boek vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.
Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis. Meeslepend.

Lees hier meer over Radioprogramma OVT