Wanneer we spreken over kolonisatie

Vesna Faassen, Lukas Verdijk, Pitcho Womba Konga e.a.

Op zondag 20 januari brengen we drie makers Pitcho Womba Konga, Vesna Faassen en Lukas Verdijk en schrijver/activist Heleen Debeuckelaere met elkaar in dialoog. Samen proberen we antwoorden te formuleren op prangende vraagstukken die een kunstenaarspraktijk op de rand van maatschappelijk of institutioneel onderzoek met zich meebrengt. 

Wanneer we spreken over kolonisatie

Gedurende dit gesprek onderzoeken we de mate waarin de (de)kolonisatie of het koloniale verleden van België vorm krijgt in kunstenaarspraktijk van Faassen en Verdijk, Pitcho Womba Konga en Heleen Debeuckelaere. Op welke manier stellen deze kunstenaars belangrijke vragen rond dekolonisatie? Bespreken ze deze beladen geschiedenis en actualiteit in hun werk? Wie heeft de autoriteit om uitspraken te doen over dit onderwerp? Welke stemmen zijn legitiem? En wat kunnen Nederland en België van elkaar leren binnen het kunstenveld? Het gesprek wordt gemodereerd door freelance curator en criticus Vincent van Velsen en vindt plaats te midden van de installatie Being Imposed Upon
 

Wanneer we spreken over kolonisatie, de titel van het debat, is ontleend aan de gelijknamige recente publicatie van Faassen en Verdijk. 'Wanneer we spreken over kolonisatie' is de eerste zin in de tekst van Kiangu Sindani, een van de auteurs.