Yinka Kuitenbrouwer

HonderdHuizen

Ieder huisje zijn kruisje. Yinka kan het weten want zij ging op bezoek bij honderd mensen in Nederland en Vlaanderen om te ontdekken wat ‘thuis zijn’ betekent. 

In een huisje in onze tuin word je ontvangen met koekjes, thee, foto’s en verhalen. ‘Een hartverwarmende must-see’ voor avonturiers én huismussen. 

HonderdHuizen is gebaseerd op de gesprekken die Yinka voerde met honderd mensen die ze thuis bezocht. Ze bezocht stadsbewoners, dorpelingen, boeren, mensen die op een boot wonen, mensen in een kraakpand, kinderen, bejaarden, mensen zonder papieren, kasteelbewoners, migranten, vluchtelingen, zwervers, … De mensen die Yinka bezocht voor HonderdHuizen zijn zo verschillend mogelijk, wat betreft culturele achtergrond, geslacht, leeftijd en woonsituatie. De gesprekken die werden gevoerd verliepen grotendeels spontaan. Er was nooit sprake van een vooraf opgestelde vragenlijst. De bedoeling was om het gesprek zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen, vertrekkende vanuit de vraag ‘wat is thuis?’.

HonderdHuizen wordt steeds, bij elke voorstelling, in elke situatie, opnieuw gecreëerd, met en voor het op dat moment aanwezige publiek.
Met enkel een klein tafeltje, een stapeltje foto’s, een fichebak met citaten en een opnamerecordertje creëert maakster Yinka een intieme, ontroerende wereld die vooral beroep doet op de verbeelding en het herkenningsvermogen van de toeschouwer.

De Britse pers was alleszins enthousiast bij haar passage op Edinburgh Fringe 2016.

★★★★★ Sunday Times
"You won't want to leave it when the times comes."

★★★★ The Times
"Warm, affectionate, understated."

★★★★ The Guardian
"Just lovely."

Spel en creatieYinka Kuitenbrouwer
CoachingIneke Nijssen en Dirk Pauwels
DramaturgieMieke Versyp
ScenografieDries Warlop
Met steun vanDRIFT vzw
Met dank aanJelle Clarisse, BesteBuren, Bij’De Vieze Gasten, CAMPO, Kc DeWerf, Provincie Oost- Vlaanderen, Stad Gent en alle gesprekspartners uit de honderd huizen.