Zes videokunstwerken verkennen het eengemaakte Europa

Vastbesloten Verlangens / Resolved Desires

In Vastbesloten Verlangens / Resolved Desires verkennen zes werken van evenveel kunstenaars wat er aan de basis ligt van het eengemaakte Europa. Lees verder onderaan.

Vastbesloten Verlangens / Resolved Desires

Vastbesloten en verlangend, maar ook herinnerend en bevestigend zijn wederkerende krachttermen in het Verdrag van Maastricht dat op 7 februari 1992 door de destijds twaalf Europese lidstaten werd ondertekend. De filmmakers verwijzen naar de historische feiten die het begin van de 20e eeuw Europa kenmerken en werpen hun licht op een hedendaagse zoektocht: wat blijft er vandaag over van de euforie die de staten destijds in Maastricht en – bovenal - in Europa ervoeren?

Vastbesloten Verlangens / Resolved Desires bestaat uit zes unieke interpretaties over de echo’s van het verleden, de gevolgen van het verdrag en verhoudingen vandaag.

Het programma is samengesteld door Ive Stevenheydens, curator bij Argos, Centrum voor Kunst en Media te Brussel. Met dank aan de artiesten.

Ive Stevenheydens is curator en freelance kunstcriticus. Hij werkt voor ondermeer Argos, centrum voor Kunst en Media te Brussel en Metropolis M.

Anoniem 
Belgique Magazine: Brussel in Europa, 1963. 9’28”

Teresa Cos
Astrology of A Friday, 2016. 10’30”

Jan Locus
Confusing Drum, 2016. 11’05”

Wendy Morris
Bully Beef, 2007. 6’02”

Ria Pacquée 
GROUP, 2011-2018. 3’41”

An van. Dienderen
Yzer, 1994. 3’11”