Zuidpool

De felomstreden kroon en deerniswekkende dood van koning Edward en zijn favoriet, jonkheer Gaveston, onder wiens betovering hij zich afkeerde van zijn koningin en kroonprins, tot steeds grotere woede van de verzamelde adel en het voor de rest onwetende gewone volk. (Vrij naar Christopher Marlowe)

Een cast bestaande uit vier generaties uitzonderlijke acteurs. Een tekstbewerking van de hand van Tom Lanoye. Mauro Pawlowski (dEUS) zorgt voor het geluidsdecor.

Wanneer Koning Edward II zijn gehate en verbannen minnaar naast zich op de troon zet en hem de machtigste man van het rijk maakt, ontketent hij aan het hof en binnen zijn eigen familie een bloederige en nietsontziende ratrace naar de kroon.

Zuidpool staat bekend om zijn gedurfde en eigenzinnige ensceneringen van klassiekers uit de theaterliteratuur. Nu bewerkt Tom Lanoye het allereerste koningsdrama uit de geschiedenis, oorspronkelijk geschreven door Shakespeares grote rivaal Christopher Marlowe, tot een volledig nieuw stuk. 

De cast bestaat uit vier generaties uitzonderlijke acteurs: Johan Van Assche, Sofie Decleir, Peter Seynaeve, Koen van Kaam, Vincent Van Sande en Daan Roofthooft/Fedja Haagdorens. 
Last but not least werkt Zuidpool zeven jaar na de succesproductie ‘MACBETH’ opnieuw samen met Mauro Pawlowski. Hij componeert een geluidsdecor voor dit familiaal koningsdrama vol wraakzucht en inktzwarte humor.

 

 

We Are Public

De voorstelling op 30 oktober onderdeel van de We Are Public-selectie. Leden kunnen reserveren door te bellen met de kassa.

Wat zegt de pers?

★★★★★ De Morgen
"De combinatie Zuidpool-Tom Lanoye-Mauro Pawlowski blijkt goud waard: Edward II is een aangrijpende voorstelling die zich mag laten voorstaan als een pareltje van teksttheater en waarvan de snedige tekst van begin tot einde boeit."

 

★★★★★ Cutting Edge
"In de geest van ‘Ten oorlog’, met opnieuw een cast en een inhoudelijk perspectief die vele generaties overstijgen. Zuidpool herkauwt met stijl."

 

★★★★ De Standaard
"In ‘De felomstreden kroon van Edward II’ broeit de tragedie onderhuids, en dat werkt wonderwel. Sissend en sluipend, maar dodelijk consequent."

 

★★★★ Het Nieuwsblad
"De tekst is helemaal wat je Tom Lanoye kan verwachten: literair precisiewerk, met meer dan één wenk naar homo-erotische sferen."

 

★★★★ Knack Focus
"De felomstreden kroon... is straf stielwerk van dé stielman onder onze auteurs en van dé meest koppige en avontuurlijke tekstfreaks onder onze theatermakers. Dit is tekstueel theater van het meest zuivere en even onweerstaanbare soort. Majestueus, ja."

 

★★★★ Theaterkrant.nl

 

 


Sofie Decleir
Foto: Bart Grietens

Met Peter Seynaeve, Sofie Decleir, Johan Van Assche, Koen van Kaam, Vincent Van Sande en Daan Roofthooft/Fedja Haagdorens
Tekst Tom Lanoye, vrij naar Christopher Marlowe
Regie Jorgen Cassier
Muziek Mauro Pawlowski
Kostuums Andrea Kränzlin
Techniek David Van Hove
Productie Zuidpool
Zuidpool is Jorgen Cassier, Peter Seynaeve, Koen van Kaam, Flore Opsomer, David Cornille en David Van Hove