Achter de schermen bij 'Back-up'

Op zaterdag 10 december opende Jan Rosseels solo-expositie Back-up. Aan deze grote winterexpositie bij de Brakke Grond gingen heel wat voorbereidingen vooraf. We nemen je mee naar enkele sleutelmomenten in het traject naar aanloop van de expo.

De Lunch for Thought sessies

Naar aanloop van Jan Rosseel: Back-up, en in het kader van het themajaar All Future Memories bij de Brakke Grond  waarin we de toekomst van het geheugen onderzoeken, organiseerde de Brakke Grond samen met kunstenaar Jan Rosseel een serie lunchgesprekken onder de noemer 'Lunch for Thought'. Tijdens deze Lunch for Thought middagen werd er met verschillende groepen mensen geluncht en gereflecteerd op de invloed van beeldvorming op ons geheugen, nu en in de toekomst. Met de eigen kennis als inzet, werd het thema collectief verder ontwikkeld en ligt het aan de basis van de expositie Jan Rosseel: Back-up.

 

Jan Rosseel werd naar aanleiding van Lunch for Thought geïnterviewd voor de All Future Memories kenniswand.

 

Ontdek meer over de verschillende lunches.

 

Brainstorm en work in progress

Aan de uiteindelijke expo ging heel wat vooraf. Van brainstormsessies, tot het uitproberen van ideeën en het uiteindelijk omzetten van deze ideeën in een kunstwerk.

 

Tijdens het brainstormen werd Jan Rosseel alvast bijgestaan door Joram Kraaijeveld, de curator van Jan Rosseel: Back-up. Samen wisselden ze ideeën uit naar aanloop van de expo en het unieke expositietraject waar het deel van uitmaakt. Jan Rosseel: Back-up vindt immers niet enkel plaats bij de Brakke Grond maar reist daarna door naar Museum Dr. Guislain en Stroom Den Haag. Het werk wordt gedurende die periode doorontwikkeld en krijgt bij elke instelling een andere focus: 'media' bij de Brakke Grond, 'psyche' bij Museum Dr. Guislain en 'politiek' bij Stroom Den Haag.

 

Een maand voor de opening van de expo kwam Jan Rosseel naar de Brakke Grond om één van zijn ideeën uit te werken, namelijk het videowerk Foley. Voor dit videowerk ging Jan Rosseel de samenwerking aan met choreograaf Jasper van Luijk, de inspiratie voor het werk werd gehaald uit een iconische videoboodschap: de onthoofding van James Foley door IS. Vanuit deze gebeurtenis werd vertrokken om een choreografie te creëren die uiteindelijk door Jan Rosseel zelf werd gefilmd en tijdens de expo als videowerk zal verschijnen.

 

 

De laatste rechte lijn: de opbouw

Twee weken voor de opening ging de opbouw van start. Beetje bij beetje werden verschillende zalen klaargemaakt om Jan Rosseel: Back-up op te stellen. Er werd gestript, gebouwd en geverfd om de expozaal, witte zaal en tuinzaal expositie-klaar te maken.

 

Vanaf 10 dec 2016 t/m 29 januari 2017 kan je Jan Rosseel: Back-up zelf komen ervaren in de Brakke Grond.